Стаття 138. Право оперативного використання майна

Розділ III (ст.133-172) - Глава 14 (ст.133-147)
122

Стаття 138. Право оперативного використання майна

1. Суб'єкт господарювання - відокремлений підрозділ (структурна одиниця) госпо­дарської організації використовує надане йому майно для здійснення господарської діяльності на праві оперативного використання майна. 2. Обсяг майнових правомочностей суб'єкта господарювання у межах права опера­тивного використання майна визначається господарською організацією, до складу якої входить зазначений суб'єкт, відповідно до закону.

 

1. Новим для правового інституту майнової основи господарювання є встановлення титу­лу стосовно майна відокремленого підрозділу (структурної одиниці) господарської організа­ції. Оскільки Господарський кодекс визнав відокремлені підрозділи (структурні одиниці) господарських організацій суб'єктами господарювання (ст. 55) і встановив особливості їх правового статусу (ст. 132), необхідно було визначити і правовий титул, на якому господар­ська організація надає майно такому суб'єкту.

Таким титулом коментована стаття визначає оперативне використання майна. На нашу думку, оперативне використання майна може бути похідним титулом від права власності, права господарського відання або права оперативного управління тощо, залежно від того, на якому з цих речових прав майно належить (закріплене) суб'єкту господарювання — господар­ській організації.

Особливість реалізації права оперативного використання майна обумовлена тим, що від­окремлений підрозділ здійснює господарську діяльність у складі господарської організації і від її імені, оскільки не має статусу юридичної особи.

2. Виходячи з викладеного вище частина 2 коментованої статті встановлює, що обсяг май­нових правомочностей суб'єкта господарювання (тобто володіння, користування і розпоряд­ження майном) у межах права оперативного використання

майна визначається господар­ською організацією, до складу якої входить зазначений суб'єкт, відповідно до закону.

Як зазначено в частині 1 статті 132 ГК, відокремлені підрозділи (структурні одиниці) гос­подарських організацій визнаються суб'єктами господарювання, що здійснюють свою діяль­ність від імені цих господарських організацій без статусу юридичної особи.

 

< Попередня   Наступна >