Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Загальна частина Розділ ІІ (ст.3-10) Стаття 9. Правові наслідки засудження особи за межами України

Стаття 9. Правові наслідки засудження особи за межами України

Загальна частина - Розділ ІІ (ст.3-10)
144

Стаття 9. Правові наслідки засудження особи за межами України

1. Вирок суду іноземної держави може бути врахований, якщо грома­дянин України, іноземець або особа без громадянства були засуджені за злочин, вчинений за межами України, та знову вчинили злочин на тери­торії України. 2. Відповідно до частини першої цієї статті рецидив злочинів, невідбуте покарання або інші правові наслідки вироку суду іноземної держави враховуються при кваліфікації нового злочину, призначенні покарання, звільненні від кримінальної відповідальності або покарання.

 

1. У частині 1 ст. 9 КК вказано на можливість врахування вироку суду іно­земної держави до осіб, які були засуджені за злочин, вчинений за межами України, та знову вчинили злочин на території України. Це відповідає вимогам ст. 56 “Європейської конвенції про міжнародну дійсність кримінальних вироків” (ратифікована Законом України від 26 вересня 2002 р.), відповідно до якої “кожна Договірна Держава приймає таке законодавство, яке вона вва­жає за доцільне, для того, щоб надати можливість своїм судам при винесенні вироку брати до уваги будь-яке попереднє європейське судове рішення у кримінальній справі, винесене за інший злочин... з тим, щоб додати до цього вироку усі чи деякі наслідки, які її законодавство надає вирокам, винесеним на її території. Вона визначає умови, за яких такий вирок береться до уваги”.

Положення ч. 1 ст. 9 КК так само може бути застосоване до громадян Ук­раїни, іноземних громадян та осіб без громадянства. При цьому врахування вироку суду іноземної держави є правом суду України або іншого відповідного органу, а не обов’язком. Тому вказані в ч. 2 ст. 9 КК правові наслідки можуть і не враховуватися.

2. Згідно з ч. 2 ст. 9 КК рецидив злочинів, невідбуте покарання або інші правові наслідки вироку суду іноземної держави враховуються пр

и: кваліфікації нового злочину; призначенні покарання; звільненні від кримінальної відповідальності; звільненні від покарання.

3. Рецидив — це вчинення нового умисного злочину особою, яка має су­димість за умисний злочин (див. коментар до ст. 34 КК).

4. Невідбуте покарання — див. коментар до статей 71 і 82 КК.

5. Інші правові наслідки — до них належать повторність і сукупність зло­чинів, вид і розмір призначеного покарання, зобов’язання при умовно-достроковому звільненні, зобов’язання відшкодувати заподіяну в результаті злочину матеріальну шкоду тощо.

6. Кваліфікація злочину — це встановлення і юридичне закріплення точ­ної відповідності між ознаками скоєного діяння й ознаками злочину, перед­баченого кримінально-правовою нормою в законі про кримінальну відпові­дальність. Така відповідальність встановлюється на підставі складу злочину.

7. Призначення покарання — див. коментар до статей 65-73 КК.

8. Звільнення від кримінальної відповідальності — див. коментар до ста­тей 44-49 КК.

9. Звільнення від покарання — див. коментар до статей 74-87 КК.

 

< Попередня   Наступна >