Стаття 108. Оплата роботи у нічний час

Кодекс законів про працю - Глава VII (ст.94-117)
98

Стаття 108. Оплата роботи у нічний час

Робота у нічний час (стаття 54) оплачується у підвищеному розмірі, що встановлюється генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20 відсотків тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час.

(Стаття 108 із змінами, внесеними згідно із Законами № 3694-12 від 15.12.93, № 357/96-ВР від 10.09.96)

1.  Розмір оплати праці в нічний час (доплата) передбачається в колективному договорі. Він може бути обумовлений сторонами і при укладенні трудового договору (контракту). В обох випадках розмір оплати праці у нічний час не може бути нижчим від 20 відсотків тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час (незалежно від того, скільки годин робочого часу припадає на нічний час).

Коментована стаття не заперечує можливості встановлювати в генеральній, галузевій (регіональній) угодах та колективному договорі і більш високого розміру оплати праці у нічний час: Генеральною угодою на 1999—2000 роки максимальний розмір доплат за роботи у нічний час визначено в розмірі до 40 відсотків тарифної ставки (окладу).

2.  Стаття 54 КЗпП передбачає скорочення робочого часу на одну годину при роботі у нічний час. У зв'язку з цим поряд з доплатою за роботу в нічний час застосовується доплата за скорочення часу роботи у нічний час на одну годину. Призначення такої доплати — не підняти, а тільки зрівняти «нічну» зарплату з «денною» — інакше менша кількість нічного часу призведе до зменшення заробітку. Дана доплата визначається в розмірі не нижче погодинної тарифної ставки (окладу) в кожній нічній зміні.

 

< Попередня   Наступна >