Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 57 (ст.329-355) Стаття 353. Зберігання, перевезення чи придбання товарів, транспортних засобів, ввезених на митну територію України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю

Стаття 353. Зберігання, перевезення чи придбання товарів, транспортних засобів, ввезених на митну територію України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю

Митний кодекс - Глава 57 (ст.329-355)
359

Стаття 353. Зберігання, перевезення чи придбання товарів, транспортних засобів, ввезених на митну територію України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю

Зберігання, перевезення, придбання чи використання товарів, транспортних засобів, ввезених на митну територію України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацію цих товарів та транспортних засобів.

Основним безпосереднім об’єктом правопорушення є встановлений законодавством України порядок оформлення та переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України.

Об’єктивною стороною правопорушення є дії (перевезення чи придбання товарів, транспортних засобів) або бездіяльність (зберігання товарів, транспортних засобів), спрямовані на зберігання, перевезення чи придбання товарів, транспортних засобів, ввезених на митну територію України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю.

При цьому розуміється : під зберіганням – знаходження товарів, транспортних засобів безпосередньо у суб’єкта правопорушення або в будь-якому іншому місці, де вони перебувають у розпорядженні та під контролем суб’єкта; під перевезенням товарів - переміщення їх із використанням будь-яких транспортних засобів; під придбанням товарів, транспортних засобів вважається їх оплатне або безоплатне отримання винним від іншої особи; під ввезеними на митну територію України товарів, транспортних засобів слід вважати їх переміщення із-за кордону на територію України.

Суб’єктом правопорушення є осудна особа, яка досягла 16-річного віку, а також посадова особа підприємства. Посадова особа підприємства - керівник та інші працівники підприємства (резиденти та нерезиденти)

, які в силу постійно або тимчасово виконуваних ними трудових (службових) обов'язків відповідають за виконання вимог, встановлених цим Кодексом, законами та іншими нормативно-правовими актами України, а також міжнародними договорами України з питань митної справи, укладеними в установленому законом порядку.

Суб’єктивна сторона правопорушення характеризується умисною або необережною (самовпевненість або недбалість) формами вини. Ставлення винного до наслідків у вигляді порушення порядку переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України може характеризуватися непрямим умислом або необережністю.

Для кваліфікації дій за ст. 353 МКУ не мають значення мотив і мета їх вчинення, а також чи настали від цього шкідливі наслідки.

Приклад: на 317 км траси Чоп-Київ близько 10год.30хв. 23.01.02р. спільним нарядом працівників ОРДПС ДАІ та митною вартою було зупинено автомобіль ”Мерседес” д.н.199-36ХА під керуванням гр.України Івановим Б.П. для перевірки документів на товар, що перевозився та його наявній відповідності. При переогляді вантажу було встановлено, що кількість рулонів плівки з епоксидних смол, яка перевозилася зазначеним автомобілем не відповідає кількості, заявленій в МД-2 (перевозилось на 10 рулонів більше). Враховуючи пояснення гр.Іванова Б.П. було встановлено, що частина товару, а саме 10 рулонів плівки, було ввезено з Республіки Польща в Україну для гр.Іванова Б.П. невідомими йому особами (по домовленності) поза митним контролем без сплати необхідних митних платежів, чим пояснюється відсутність документів на частину товару під час їх перевірки.

Відповідальність за правопорушення: тягне за собою накладення штрафу в розмірі від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацію цих товарів та транспортних засобів.

 

< Попередня   Наступна >