Головна Науково-практичні коментарі Сімейний кодекс Розділ ІІ (ст.21-120) Стаття 80. Визначення розміру аліментів одному з подружжя за рішенням суду

Стаття 80. Визначення розміру аліментів одному з подружжя за рішенням суду

Сімейний кодек - Розділ ІІ (ст.21-120)
171

Стаття 80. Визначення розміру аліментів одному з подруж­жя за рішенням суду

1. Аліменти присуджуються одному з подружжя у частці від за­робітку (доходу) другого з подружжя і (або) у твердій грошовій сумі. 2. Розмір аліментів одному з подружжя суд визначає з ураху­ванням можливості одержання утримання від повнолітніх дочки, сина, батьків та з урахуванням інших обставин, що мають істотне значення. 3. Розмір аліментів, визначений судом, може бути згодом зміне­ний за рішенням суду за позовною заявою платника або одержу­вача аліментів у разі зміни їхнього матеріального і (або) сімейно­го стану.

У разі пред'явлення позову одним із подружжя до другого з подружжя суд присуджує аліменти за наявності умов, передба­чених законом (див. коментар до ст. 75), у частці від заробітку (доходу) другого з подружжя та (або) у твердій грошовій сумі.

При цьому суд має з'ясувати матеріальний та сімейний стан сторін, зокрема те, чи є у позивача повнолітні діти, які зо­бов'язані і можуть надавати йому допомогу. Водночас мож­ливість одержання позивачем утримання від дітей не звільняє його від сплати аліментів, хоч вона враховується судом при виз­наченні їх розміру (ч. 2 коментованої статті; другий абзац п. 21 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про застосуван­ня судами деяких норм Кодексу про шлюб та сім'ю України"). Суд має також з'ясувати, чи є у відповідача сім'я, а також інші особи, яких він відповідно до закону зобов'язаний утримувати. У разі наявності зазначених осіб суд згідно зі ст. 108 ЦПК зо­бов'язаний залучити їх як третіх осіб на стороні відповідача, оскільки рішення суду може вплинути на їх право на одержан­ня аліментів.

Відповідач у разі стягнення з нього аліментів може пред'яви­ти позов про зниження їх розміру. Врахування матеріального становища подружжя здійснюється шляхом зіставлення їх за­робітку, доходів тощо. При цьому,

як зазначає М. Антокольська, зовсім не обов'язково, щоб одержувач аліментів мав такий самий матеріальний рівень життя, як і той з подружжя, хто зо­бов'язаний сплачувати аліменти1. Зміна матеріального чи сімей­ного стану кожного з подружжя може призвести до значної зміни рівня його матеріальної забезпеченості. Тому в такому разі кожен із подружжя може звернутися до суду з позовом про зміну розміру аліментів.

 

< Попередня   Наступна >