Головне меню

Поняття суб’єктів адміністративного права.

Адміністративне право - Адміністративне право України

74. Поняття суб’єктів адміністративного права.

В адміністративному праві під суб’єктом розуміють носія прав та обов’язків у сфері публічного управління, які передбачені адміністративно – правовими нормами, здатного надані права реалізовувати, а покладені обов’язки виконувати.

Складові елементи адміністративної правосуб’єктності:

· Адміністративна правоздатність – це здатність суб’єкта мати права та обов’язки у сфері державного управління. З’являється з моменту виникнення суб’єкта.

· Адміністративна дієздатність – це здатність суб’єкта самостійно, свідомими діями реалізовувати надані йому права і виконувати покладені на нього обов’язки у сфері державного управління. Складовою дієздатності є адміністративна деліктоздатність, тобто здатність суб’єкта нести за порушення адміністративно – правових норм юридичну відповідальність.

· Суб’єктивні права у сфері державного управління – це надана і гарантована державою, а також закріплена в адміністративно – правових нормах  міра можливої поведінки у правовідносинах, яка забезпечена кореспондуючим обов’язком іншого учасника правовідносин.

· Суб’єктивні адміністративно – правові обов’язки - це покладена держа

вою і закріплена в адміністративно – правових нормах міра належної поведінки у правовідносинах.

Якщо громадянина не чинить адміністративних правопорушень, то він не є суб’єктом адміністративно – деліктних відносин.

Cуб’єкти:

Президент України Орган виконавчої влади Державні службовці, як суб’єкти, у діяльності яких об’єктивуються повноваження державних органів управління Громадяни України, іноземці, особи без громадянства Органи місцевого самоврядування Об’єднання громадян СПД < Попередня   Наступна >