Головне меню

Адміністративне право

Історія держави і права України - Історія держави і права України
73

Адміністративне право

Адміністративний кодекс УСРР (1927 р.) став першою спробою кодифікації адміністративного права. Він складався з 15 розділів: загальні засади; адміністративні акти; заходи адміністративного впливу; індивідуальні адміністративні при­мусові заходи; трудова повинність для боротьби зі стихійним лихом; обов'язки населення у справі охорони громадського порядку; громадянство УСРР, його набуття і втрата; реєст­рація та облік руху населення; товариства, спілки, клуби, з'їзди, правила про культи; публічні видовища, розваги та ігри; користування державним прапором і печатками; нагляд адміністративних органів у галузі промисловості; нагляд адміністративних органів за торгівлею; порядок оскарження дій місцевих державних органів.

Адміністративний кодекс регулював в основному суспільні відносини в галузі охорони громадського порядку й державної безпеки.

В наступні роки систематизація адміністративного законо­давства обмежувалася прийняттям загальносоюзних кодексів в окремих галузях і з питань управління.

Проблема кодифікації адміністративного законодавства на ширшій основі висувалася 1939 р., але практичних дій у цьому напрямі не було здійснено.

 

< Попередня   Наступна >