Головне меню

Спеціальна тимчасова слідча комісія готує висновки і пропозиції

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
151

Спеціальна тимчасова слідча комісія готує висновки і пропозиції

За дослідженими обставинами щодо вчинення президентом України державної зради або іншого злочину і розглядає їх на своєму засідан­ні та приймає рішення щодо них. спеціальна тимчасова слідча комі­сія за наявності відповідних підстав готує висновок про звинувачення президента України з урахуванням вимог до обвинувального висно­вку, передбачених Кримінально-процесуальним кодексом України. Висновок підписують спеціальний прокурор, спеціальні слідчі, голо­ва і секретар спеціальної тимчасової слідчої комісії.

Висновки і пропозиції спеціальної тимчасової слідчої комісії на­даються голові Верховної ради, а в разі його відсутності — першому заступнику чи заступнику голови Верховної ради, який з урахуван­ням пропозицій спеціальної тимчасової слідчої комісії щодо сту­пеня секретності представлених нею документів приймає рішення стосовно встановлення спеціального режиму користування ними та ознайомлення з ними народних депутатів відповідно до правил пово­дження з документами та інформацією, що становлять державну або іншу охоронювану законом таємницю.

Не пізніш як за три дні до початку розгляду питання на пленар­ному засіданні Верховної ради висновки, пропозиції та інші матеріа­ли вручаються Президенту України або захиснику (захисникам) його прав з одночасним запрошенням його на пленарне засідання Верхо­вної ради та надаються у зазначений строк народним депутатам.

Пленарне засідання Верховної Ради, на якому відбувається розгляд висновків і пропозицій спеціальної тимчасової слідчої комі­сії, є відкритим. Закрите пленарне засідання проводиться в разі якщо висновки і пропозиції спеціальної тимчасової слідчої комісії або до­дані до них документи і матеріали містять інформацію, що становить державну або іншу охоронювану законом таємницю.

Голова Верховної ради України запрошує на пленарне засідан­ня парламенту президента України, суддів Конституційного суду України, голову Верховного суду України та запропонованих ним суддів Верховного суду, Уповноваженого Верховної ради України з прав людини та генерального прокурора України.

Пленарне засідання Верховної ради розпочинається з інформа­ції головуючого на пленарному засіданні про зміст висновків і про­позицій щодо звинувачення президента України. якщо президент погоджується з усіма пунктами звинувачення, а народні депутати, які вносили подання про ініціювання питання про усунення президен­та України з поста в порядку імпічменту, не заперечують проти цих пунктів звинувачення і не мають до них доповнень, обговорення з цього питання не проводиться, головуючий на пленарному засіданні оголошує про перехід до таємного голосування по пунктах звинува­чення та здійснення подальших процедур.

Якщо президент України погоджується лише з окремими пунк­тами звинувачення або не погоджується з жодним із його пунктів, викладених у проекті постанови Верховної ради про звинувачення президента України, внесеному народними депутатами — членами спеціальної тимчасової слідчої комісії, подальше обговорення прово­диться щодо тих пунктів звинувачення, з якими президент України не погодився, а також тих, які не знайшли відображення у запропо­нованому проекті постанови Верховної ради.

У разі якщо президент України не з’явився на пленарне засі­дання або відмовляється особисто давати пояснення, відповідати на запитання, Верховна рада проводить розгляд висновків і пропо­зицій спеціальної тимчасової слідчої комісії без участі президента України.

За результатами обговорення висновків і пропозицій спеціальної тимчасової слідчої комісії Верховна рада може прийняти рішення про заслуховування свідків та експертів, щодо яких було заявлено клопотання промовців, та їх відповідей на запитання; або про при­пинення обговорення висновків та перехід до обговорення проектів постанов Верховної ради про звинувачення президента України.

У разі прийняття парламентом рішення про заслуховування свідків та експертів, Верховна рада переходить до заслуховування свідків та експертів, про яких було заявлено клопотання промовців, та відповідей на їх запитання. свідків та експертів Верховна рада за­слуховує, якщо їх свідчень немає в матеріалах розслідування та ви­сновках спеціальної тимчасової слідчої комісії, або якщо ці свідчення є недостатніми чи суперечливими. Запитання і відповіді мають бути стислими та точними. головуючий на пленарному засіданні має пра­во зняти питання, які явно не стосуються обставин справи або по­ставлені в образливій формі.

Перед заслуховуванням свідка, експерта головуючий на пленар­ному засіданні попереджає кожного з них про адміністративну та кримінальну відповідальність згідно із законом за відмову від давання свідчень чи пояснень, а також за надання завідомо неправдивих свідчень чи пояснень, завідомо неправдивого висновку експерта.

Після завершення обговорення висновків спеціальної тимчасо­вої слідчої комісії Верховна рада заслуховує заключне слово:

представника від народних депутатів, які вносили подання про ініціювання питання про усунення президента України з поста в порядку імпічменту;

доповідача від спеціальної тимчасової слідчої комісії;

президента України та захисника (захисників) його прав.

Після закінчення обговорення висновку спеціальної тимчасо­вої слідчої комісії Верховна рада переходить до розгляду внесеного народними депутатами — членами спеціальної тимчасової слідчої комісії проекту постанови Верховної ради про звинувачення пре­зидента України чи проекту постанови Верховної ради про припи­нення розгляду питання про усунення президента України з поста в порядку імпічменту.

У разі виявлення фактів перешкоджання президентом України роботі спеціальної тимчасової слідчої комісії під час розслідування обставин щодо вчинення главою держави державної зради або ін­шого злочину чи невжиття ним заходів до відповідальних перед ним державних органів, їх посадових осіб, які чинили подібне перешко­джання, після звернення до нього з повідомленням про такі факти, у будь-який час обговорення Верховною радою проекту постанови про звинувачення президента України може бути внесена народними де­путатами, які ініціювали питання про усунення президента України з поста в порядку імпічменту, вмотивована пропозиція про проведен­ня додаткового розслідування та включення до проекту постанови Верховної ради відповідного пункту звинувачення.

Після закінчення обговорення головуючий на пленарному за­сіданні оголошує про перехід до голосування щодо тексту проекту постанови Верховної ради про звинувачення президента України у вчиненні ним державної зради або іншого злочину, який буде вклю­чатися до бюлетеня для таємного голосування. Цей проект постано­ви має ґрунтуватися лише на відомостях, які містяться у висновках і пропозиціях спеціальної тимчасової слідчої комісії.

За наявності підстав Верховна рада України вирішує питання про звинувачення Президента України. рішення Верховної ради про звинувачення президента України приймається таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів. до бюлетеня для таємного голо­сування щодо проекту постанови Верховної ради про звинувачення президента України включається один із проектів відповідної поста­нови.

Таємне голосування щодо проекту постанови парламенту про звинувачення президента України, включеного до бюлетеня для та­ємного голосування, проводиться окремо щодо кожного пункту зви­нувачення. постанова Верховної ради про звинувачення президента України вважається прийнятою в цілому з тими пунктами звинува­чення, за які відповідно до ч. 5 ст. 111 Конституції України проголо­сувало не менш як дві третини народних депутатів від конституцій­ного складу Верховної ради.

У разі прийняття постанови Верховної ради України про зви­нувачення президента України у вчиненні ним державної зради або іншого злочину Верховна рада приймає постанову більшістю голосів народних депутатів від її конституційного складу про звернення до:

Конституційного Суду України для перевірки справи і отримання його висновку щодо додержання конституційної процедури розслідування та розгляду справи про усунення президента України з поста в порядку імпічменту;

Верховного Суду України для одержання його висновку про те, що діяння, в яких звинувачується президент України, міс­тять ознаки державної зради або іншого злочину.

У разі неприйняття рішення Верховної ради про звинувачення президента України головуючий на пленарному засіданні оголошує про припинення процедури імпічменту.

Після отримання відповідних висновків Конституційного і Вер­ховного судів України ці висновки невідкладно оголошуються голо­вуючим на найближчому пленарному засіданні парламенту і нада­ються народним депутатам.

Якщо висновок Верховного суду України свідчить про те, що ді­яння, в яких звинувачується президент України, містять ознаки дер­жавної зради або іншого злочину, а висновок Конституційного суду України свідчить про додержання конституційної процедури розслі­дування і розгляду справи про імпічмент, народні депутати — члени спеціальної тимчасової слідчої комісії невідкладно готують і вносять на розгляд парламенту проект постанови Верховної ради про усунен­ня президента України з поста в порядку імпічменту.

Якщо висновок Верховного суду України свідчить про те, що діяння, в яких звинувачується президент України, не містять ознак державної зради або іншого злочину, Верховна рада приймає поста­нову про припинення процедури імпічменту.

Якщо ж у висновку Конституційного суду України містяться поло­ження про ті чи інші порушення конституційної процедури розслідуван­ня і розгляду справи про імпічмент, Верховна рада приймає відповідні рішення, спрямовані на усунення виявлених порушень, зокрема про:

невключення до проекту постанови тих положень чи поси­лань на пункти звинувачення, яких стосуються виявлені по­рушення конституційної процедури;

виконання тих чи інших слідчих дій чи процедур розслідуван­ня з можливим переглядом прийнятих раніше рішень;

повторне, додаткове розслідування фактів чи обставин, з яких почалися порушення, зазначені у висновку Конституційного суду.

Після проведення дій, спрямованих на усунення порушень кон­ституційної процедури розслідування і розгляду справи про імпіч­мент, Верховна рада України приймає постанову про звернення до Конституційного суду України для одержання нового висновку.

За наслідками проведення повторного, додаткового розсліду­вання парламент може внести зміни до постанови про звинувачення президента не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної ради. У разі внесення таких змін Верховна рада приймає постанову про звернення до Верховного суду України для одержан­ня нового висновку.

У разі одержання висновків Конституційного суду України і Верховного суду України відповідно про додержання конституцій­ної процедури розслідування і розгляду справи про імпічмент і про те, що діяння, в яких звинувачується Президент України, містять ознаки державної зради або іншого злочину, Верховна рада таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів приймає постанову про усу­нення Президента України з поста в порядку імпічменту. така постанова вважається прийнятою, якщо за неї проголосувало не менш як три чверті народних депутатів від конституційного складу Вер­ховної ради України.

Постанова Верховної ради про усунення президента України з поста в порядку імпічменту набирає чинності з моменту оголошення головуючим на пленарному засіданні про її прийняття. З момен­ту оголошення головуючим на пленарному засіданні про дострокове припинення повноважень президента України у зв’язку з усуненням його з поста в порядку імпічменту, на період до обрання і вступу на пост новообраного президента України, обов’язки президента Укра­їни виконує голова Верховної ради України відповідно до положень ст. 112 Конституції України.

Про усунення президента України Верховною радою з поста в порядку імпічменту голова Верховної ради України офіційно по­відомляє президента України, прем’єр-міністра України, голову Конституційного суду України, голову Верховного суду України та негайно оприлюднює відповідний акт Верховної ради через засоби масової інформації.

У разі неприйняття Верховною радою постанови про усунен­ня президента України з поста в порядку імпічменту головуючий на пленарному засіданні:

а) оголошує про припинення процедури імпічменту і дає дору­чення щодо публікації про це в газеті “голос України”;

б) оголошує про припинення повноважень спеціальної тимчасо­вої слідчої комісії;

в) від імені Верховної ради України вибачається перед прези­дентом України.

 

< Попередня   Наступна >