Головне меню

§ 9. Порядок підписання та оприлюднення нормативно-правових актів

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
152

§ 9. Порядок підписання та оприлюднення нормативно-правових актів

Порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових ак­тів та набрання ними чинності регламентується Указом президен­та України “про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності” від 10 червня 1997 р. Згідно з положеннями зазначеного Указу Закони України, інші акти Верховної ради України, акти президента України та Кабінету Міні­стрів України не пізніш як у п’ятнадцятиденний строк після їх при­йняття і підписання підлягають оприлюдненню державною мовою в офіційних друкованих виданнях. Офіційними друкованими видання­ми є “офіційний вісник України” і газета “Урядовий кур’єр”.

Офіційними друкованими виданнями, в яких здійснюється офі­ційне оприлюднення законів та інших актів Верховної ради України, є також газета “голос України”, “Відомості Верховної ради України”. офіційним друкованим виданням, в якому здійснюється офіційне оприлюднення законів, актів ?президента України, є також інформацій­ний бюлетень “офіційний вісник президента України”. В окремих ви­падках акти Верховної ради, президента та Кабінету Міністрів Украї­ни можуть бути офіційно оприлюднені через телебачення і радіо.

Офіційне оприлюднення нормативно-правових актів здійсню­ється після включення їх до Єдиного державного реєстру норматив­них актів із зазначенням присвоєного їм реєстраційного коду.

Нормативно-правові акти можуть бути опубліковані в інших друкованих виданнях лише після їх офіційного оприлюднення в офі­ційних друкованих виданнях, названих вище. при цьому варто заува­жити, що нормативно-правові акти, опубліковані в інших друкованих виданнях, мають інформаційний характер і не можуть бути викорис­тані для офіційного застосування.

Громадяни, державні органи, підприємства, установ

и, організації під час здійснення своїх прав і обов’язків повинні застосовувати за­кони України, інші акти Верховної ради України, акти президента України і Кабінету Міністрів України, опубліковані в офіційних дру­кованих виданнях або одержані у встановленому порядку від органу, який їх видав.

Нормативно-правові акти Верховної ради і президента України набирають чинності через десять днів з дня їх офіційного оприлюд­нення, якщо інше не передбачено самими актами, але не раніше дня їх опублікування в офіційному друкованому виданні. Нормативно-правові акти Кабінету Міністрів набирають чинності з моменту їх прийняття, якщо більш пізній строк набрання ними чинності не пе­редбачено в цих актах. Акти ж уряду, які визначають права і обов’язки громадян, набирають чинності не раніше дня їх опублікування в офі­ційних друкованих виданнях.

Якщо закон України чи інший акт Верховної ради України опубліковано в будь-якій із газет, зазначених вище, чи в “офіцій­ному віснику президента України”, до його опублікування в “офі­ційному віснику України” чи “Відомостях Верховної ради Укра­їни”, він набирає чинності після опублікування в тій із вказаних газет, де його опубліковано раніше, чи в “офіційному віснику пре­зидента України”. якщо ж інший нормативно-правовий акт опу­бліковано в “офіційному віснику президента України” чи в газеті “Урядовий кур’єр” до його опублікування в “офіційному віснику України”, він набирає чинності після його опублікування в тому із вказаних офіційних друкованих видань, де його опубліковано раніше.

Акти Верховної ради, президента та Кабінету Міністрів Укра­їни, які не мають загального значення чи нормативного характеру, можуть не публікуватися за рішенням відповідного органу. Ці акти та акти з обмежувальними грифами офіційно оприлюднюються шля­хом надіслання відповідним державним органам та органам місцево­го самоврядування і доведення ними до відома підприємств, установ, організацій та осіб, на яких поширюється їх чинність. Неопубліковані акти Верховної ради і президента України набирають чинності з моменту одержання їх державними органами або органами місцевого самоврядування, якщо органом, що їх видав, не встановлено інший строк набрання ними чинності.

Акти Верховної ради України і президента України про призна­чення відповідно до законодавства на посади і звільнення з посад на­бирають чинності з моменту їх прийняття.

Запитання для самоконтролю

Що таке законодавчий процес? На яких принципах базується законодавча діяльність представницьких органів народу?

Назвіть і охарактеризуйте стадії законодавчого процесу. чи можливе прийняття закону “в обхід” однієї чи кількох стадій?

У яких формах здійснюється право законодавчої ініціативи у Верховній раді? які вимоги ставляться до законопроекту, в якому відображається ця ініціатива?

Хто здійснює попередній розгляд і експертизу зареєстрова­них в Апараті Верховної ради законопроектів? Чи може зако­нопроект бути відкликаним і знятим з розгляду після вклю­чення його до порядку денного парламентської сесії?

Які рішення приймаються Верховною радою під час розгляду законопроекту за процедурою відповідно першого, другого та третього читань? Що таке порівняльна таблиця законопроек­ту і що вона має включати?

За яких умов можливе скасування результатів голосування за прийняття законопроекту у третьому читанні? Чи може стати підставою для такого скасування виявлення головою Верхо­вної ради України будь-яких неточностей чи неузгодженостей у тексті прийнятого парламентом закону вже після його ухвалення?

Розкрийте значення поняття “вето”. яким правом вето наді­лений президент України і яка передбачена процедура його долання?

Яким чином в Україні відбувається промульгація закону? чи тягне за собою якісь правові наслідки оприлюднення зако­ну в друкованих виданнях, яким не надано статус офіційних?

 

< Попередня   Наступна >