Головне меню
Головна Підручники Міжнародне право Міжнародне право / За ред. М. В. Буроменського Договір з інкасо Дахно І. І. Міжнародне приватне право: Навч. посіб.

Договір з інкасо Дахно І. І. Міжнародне приватне право: Навч. посіб.

Міжнародне право - Міжнародне право / За ред. М. В. Буроменського

Договір з інкасо — це такий договір, коли особа, яка має право вима- гати здійснення платежу (довіритель), доручає банку, в якому вона має рахунок (банку-ремітенту), передати особі, яка має зобов’язання викона- ти платіж чи акцепт переказного векселя (платнику),  надіслати через банк платника (банк, що його представляє) документи за умови одер- жання платежу чи акцепту переказного векселя.

Банк-ремітент може залучати до виконання інкасового доручення, окрім банку, що представляє платника, інші банки. За інкасових операцій довіритель відправляє товари на адресу банку, що представляє платни- ка, з вказівками про те, що товари перебувають у виключному розпо- рядженні банку до платежу чи акцепту платником переказного векселя.

Розрізняють два види розрахунків з інкасо — чисте інкасо та доку- ментарне інкасо. За чистого інкасо надаються лише суто фінансові до- кументи (переказні та прості векселі, чеки тощо). За документарного ін- касо залучаються також комерційні документи (про право власності, відвантажувальні тощо).

one;">Форми інкасо:

• одержання платежу (простого і переказного векселя, чека, платіж-

ної розписки тощо);

• видача комерційних документів під платіж з боку платника;

• видача комерційних документів під акцепт переказного векселя;

• видача комерційних документів на інших умовах.

До основних етапів операцій з інкасо належать такі:

• довіритель дає інкасове доручення банку-ремітенту;

• банк-ремітент видає доручення інкасуючому банку (в тому числі банку, що представляє платника);

• банк, що представляє платника, виконує інкасове доручення;

• довірителю переказуються гроші або передається акцептований вексель.

Якщо платник не виконує платежу або не акцептує переказного век- селя, банк, що його представляє, зобов’язаний негайно повідомити про це банк-ремітент, а останній інформує довірителя і запитує у нього вка- зівки щодо подальших дій.

Довіритель або банк-ремітент можуть змінювати чи відкликати інка- сове доручення, якщо відповідно банк-ремітент  чи банк, що представляє платника, одержують доручення про зміну чи відклик інкасового дору- чення до його фактичного виконання банком-ремітентом чи банком, що представляє платника.

Інкасові операції також мають ризики. Наприклад, покупець не спла- тить акцептованого векселя. Товар може зіпсуватися чи буде втрачений, якщо надійде до місця призначення раніше, ніж відповідні комерційні документи.

< Попередня   Наступна >