Головне меню

3.1.11. Податок на промисел

Податкове право - Гега П.Т., Доля Л.М. / Основи податкового права

3.1.11. Податок на промисел

При придбанні одноразового патенту на торгівлю, тер­мін дії якого 3—7 календарних днів, сплачується пода­ток на промисел. Його вартість визначається на підставі вказаної платником сумарної вартості товарів і ставки податку. Сума податку за невикористаним патентом по­верненню не підлягає.

Інформують населення про порядок продажу товарів за одноразовими патентами, визначають місця і створю­ють належні умови для його здійснення в Україні вико­навчі комітети міських, районних у місті Рад народних депутатів, районні, районні в містах Києві та Севастопо­лі державні адміністрації.

Податок на промисел зараховується до місцевих бю­джетів за місцем придбання одноразового патенту.

Механізм справляння податку на промисел визначе­но Декретом Кабінету Міністрів України «Про податок на промисел» від 17 березня 1993 року (із змінами і до­повненнями).

Платниками податку на промисел є громадяни Украї­ни, іноземні громадяни та особи без громадянства — як ті, що мають, так і ті, що не мають постійного місця про­живання в Україні, якщо вони не зареєстровані як су­б'єкти підприємництва і здійснюють несистематичний, не більше чотирьох разів протягом календарного року, продаж виробленої, переробленої та купленої продукції, речей, товарів.

Сумарна вартість товарів за ринковими цінами, що зазначається громадянином у декларації, поданій до державної податкової інспекції по району (місту) за місцем проживання, а громадянином, який не має по­стійного місця проживання в Україні, — за місцем про­дажу товарів, є об'єктом оподаткування.

Продаж вирощених в особистому підсобному госпо­дарстві, на присадибній, дачній, садовій і городній ділян­ках продукції рослинництва, худоби, кролів, нутрій, птиці, продукції власного бджільництва, а також продаж авто­транспортних засобів, які перебувають у приватній влас­ності громадян, якщо вони реалізуються один раз протя­гом року, не оподатковується.

Ставка податку на промисел встановлюється в розмірі 10 відсотків указаної в декларації вартості то­варів, що підлягають продажу протягом трьох календар­них днів, але не менше розміру однієї мінімальної зароб­ітної плати. У разі збільшення терміну продажу товарів до семи календарних днів ставка податку подвоюється.

Всі громадяни, які продають товари, повинні пред'яв­ляти в державні податкові адміністрації одноразові па­тенти. Якщо продаж товарів здійснюється протягом ка­лендарного року більше чотирьох разів, то така діяльність вважається систематичною і зобов'язує громадян зареє­струватися як суб'єкти підприємництва відповідно до чинного законодавства України. Якщо громадяни здійснюють продаж товарів без придбання одноразових па­тентів або з порушенням терміну їхньої дії, податковими органами накладаються на них адміністративні штрафи в розмірі від одного до десяти неоподатковуваних міні­мумів доходів громадян, а за ті ж дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стяг­нення, — від десяти до двадцяти неоподатковуваних мі­німумів доходів громадян.

 

 

Додати коментар