Головне меню
Головна Підручники Правознавство Правознавство: Навчальний посібник §7. Територіальний устрій України // Тема 1. Поняття, принципи та система територіального устрою України

§7. Територіальний устрій України // Тема 1. Поняття, принципи та система територіального устрою України

Правознавство - Правознавство: Навчальний посібник
93

§7. Територіальний устрій України

Тема 1. Поняття, принципи та система територіального устрою України

Територія є однією з основних ознак держави, що визначає простір, на який поширюється суверенітет і влада держави.

Територіальному устрою України присвячений розділ IX Конституції „Територіальний устрій України”. В ньому закріплені основоположні принципи побудови та організації територіального устрою в Україні.

Територіальний устрій України – це внутрішній її поділ на певні територіальні частини, співвідношення держави в цілому з її складовими частинами.

Відповідно до ст.132 Конституції України, територіальний устрій ґрунтується на засадах єдності та цілісності державної території, поєднання централізації і децентралізації у здійсненні державної влади, збалансованості соціально-економічного розвитку регіонів, з урахуванням їх історичних, економічних, екологічних, географічних і демографічних особливостей і культурних традицій.

Згідно зі ст.133 Конституції систему адміністративно-територіального устрою України складають: Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони у містах, селища та села.

До складу України входять: Автономна Республіка Крим, Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська області, міста Київ та Севастополь. Міста Київ та Севастополь мають спеціальний статус, який визначається відповідними законами України.

 

tvo/485-2010-11-14-12-05-24/9203--4----.html">< Попередня   Наступна >