Головне меню
Головна Підручники Прокуратура Прокурорський нагляд в Україні 5.6. Підвищення кваліфікації прокурорсько-слідчих кадрів

5.6. Підвищення кваліфікації прокурорсько-слідчих кадрів

Прокуратура - Прокурорський нагляд в Україні
135

5.6. Підвищення кваліфікації прокурорсько-слідчих кадрів

В умовах, коли часто змінюється законодавство, вимоги до професійних знань прокурорсько-слідчих працівників значно підвищуються. Вони повинні не тільки знати законодавство, практику його застосування, але й володіти тактикою та методикою здійснення прокурорського нагляду, розслідування злочинів, участі в судових засіданнях, кваліфікованого виконання інших службових обов'язків. Ці обставини вимагають значно поліпшити систему підвищення кваліфікації прокурорсько-слідчих працівників, яка повинна відповідати потребам прокурорської та слідчої практики, бути безперервною й охоплювати всі категорії оперативного складу органів прокуратури. Сьогодні ми констатуємо, що окремого відомчого нормативного документа, який би конкретно регламентував роботу з підвищення кваліфікації прокурорсько-слідчих працівників, не існує.

У той же час у Наказі Генерального прокурора України за № 2 від 25 лютого 2004 р. "Про організацію роботи з кадрами в органах прокуратури України" визначається система підвищення кваліфікації: "З метою забезпечення високого рівня професіоналізму прокурорів і слідчих удосконалювати та більш дієво використовувати Єдину систему підвищення кваліфікації, яка включає самостійне навчання; постійно діючі семінари, науково-практичні конференції, стажування у структурних підрозділах апаратів прокуратур, кабінетах криміна­лістики, навчання в Інституті підвищення кваліфікації прокурорсько-слідчих працівників Академії прокуратури України при Генеральній прокуратурі України" (п. 3.1 Наказу).

Таким чином, наказом Генерального прокурора визначено систему і форми навчання, які доцільно розглянути окремо.

1. Самостійне навчання прокурорсько-слідчих праців­ників є найбільш результативним. Цією формою підвищення кваліфікації охоплюються всі працівн

ики незалежно від посад. Вона має ряд переваг перед іншими формами, оскільки здійснюється постійно і краще враховує інтереси та рівень підготовки працівників. При самоосвіті вивчають нові законодавчі й інші нормативні акти, накази й інші акти Генерального прокурора України, постанови Пленуму Верховного Суду Украї­ни, ознайомлюються з новою юридичною літерату­рою, досконально вивчають окремі правові проблеми.

Кожен працівник самостійно визначає тему для вивчення з урахуванням своїх професійних і службових інтересів. Самостійне навчання необхідно планувати.

План повинен бути коротким, містити визначені теми й перелік літератури. Доцільно для кращого засвоєння прочитаного матеріалу складати конспект або робити виписки. У ряді випадків прокурорсько-слідчі працівни­ки одержують від прокурорів міста, району або керів­ників відділів та управлінь обласних прокуратур реко­мендації та завдання для самостійного вивчення. Контроль за станом самостійного навчання здійснюють керівники міськрайпрокуратур, відділів та управлінь облпрокуратур.

2. Постійно діючі семінари є поширеною формою підвищення кваліфікації кадрів працівників прокура­тури. Семінари проводяться в Генеральній прокуратурі та прокуратурах обласного рівня. Семінари - це форма навчання прокурорсько-слідчих працівників з урахуван­ням їх спеціалізації та практичного досвіду. Мета проведення семінару - засвоєння конкретних тем і питань методики й тактики прокурорського нагляду, розслідування окремих видів злочинів, обмін досвідом роботи та ін. Кількісний склад учасників семінару визначається з урахуванням тематики. Семінари дають змогу досконало вивчити будь-яке теоретичне чи практичне питання діяльності органів прокуратури.

3. Науково-практичні конференції проводяться на рівні Генеральної прокуратури України й обласних прокуратур. Конференції ретельно та всебічно готуються. На їх розгляд виносяться актуальні питання проку­рорської діяльності, теоретичні, практичні, правові питання й ін. У конференціях, як правило, беруть участь учені-юристи, представники інших правоохоронних органів. Наприклад, 20 листопада 2003 р. у Генеральній прокуратурі України відбулася науково-практична конференція на тему: "Державне обвинувачення в судах України; здобутки, проблеми та перспективи його розвит­ку в умовах судової реформи". У роботі конференції взяли участь представники органів прокуратури, суду, провідних вищих навчальних закладів, працівники Верховного Суду України, а також міжнародних організацій. На конференції було розглянуто й прийнято рекомендації за обговореними питаннями.

4. Поширеною формою підвищення професійної май­стерності кадрів органів прокуратури є їх стажування в структурних підрозділах апаратів прокуратур, кабінетах криміналістики.

Мета стажування - поповнити практичний досвід, ознайомитися з новою методикою й тактикою здійснення прокурорського нагляду або розслідування злочинів, застосування криміналістичної техніки й ін. Стажування проводиться за планом, затвердженим керівниками прокуратур. План стажування, як правило, складає керівник стажування з урахуванням досвіду і кваліфікації стажиста.

Стажування можуть проводитися: а) у вищих прокуратурах; б) на місці своєї постійної роботи; в) в аналогічних прокуратурах інших регіонів, міст, областей; г) у кабінеті криміналістики. Вибір форм стажування залежить від займаної посади та досвіду роботи стажиста, а також від характеру питання, які треба засвоїти.

У практичній діяльності застосовується і така форма, як стажування на робочому місці з виїздом працівника вищої прокуратури. Така практика ефективна для надання допомоги при розслідуванні конкретних кримінальних справ, підтриманні обвинувачення в суді, проведенні перевірок додержання і застосування законів та ін.

Після закінчення стажування начальник відділу, управління, заступник прокурора області в присутності керівника стажування заслуховують на оперативній нараді звіт про виконання плану стажування і роблять висновки про його хід. За результатами стажування складається довідка, яка передається у відділ кадрів.

5. Працівники прокуратури, які мають стаж роботи, проходять навчання в Інституті підвищення кваліфікації прокурорсько-слідчих працівників Академії прокуратури України при Генеральній прокуратурі України. Вони одержують знання з теорії та практики прокурорського нагляду, нового законодавства, а також основ організації праці в органах прокуратури. Формують контингент слухачів відділи кадрів обласних прокуратур, які направ­ляють на навчання прокурорсько-слідчих працівників, проходити навчання з підвищення кваліфікації в інституті, як визначається наказом Генерального проку­рора № 2 від 25 січня 2004 р., працівники повинні не рідше одного разу за п’ять років.

Відпрацьована на практиці система підвищення кваліфікації прокурорсько-слідчих працівників за багато років себе виправдала і стала невід'ємною частиною службових обов'язків кожного керівника прокуратури.

 

< Попередня   Наступна >