Головне меню
Головна Підручники Соціологія Соціологія: Підручник / Н. П. Осипова, В. Д. Глава 14 Конкретно-соціологічні дослідження // § 1. Сутність конкретно-соціологічних досліджень. Основні етапи

Глава 14 Конкретно-соціологічні дослідження // § 1. Сутність конкретно-соціологічних досліджень. Основні етапи

Соціологія - Соціологія: Підручник / Н. П. Осипова, В. Д.
45

Глава 14

Конкретно-соціологічні дослідження

§ 1. Сутність конкретно-соціологічних досліджень. Основні етапи

У загальному вигляді конкретно-соціологічні досліджен­ня можна визначити як систему логічно-послідовних методо­логічних, методичних і організаційно-технічних процедур, пов’язаних між собою єдиною метою — отримати достовірні дані про досліджуване явище або процес для їх подальшого вико­ристання у практиці, забезпечення ефективнішої діяльності суспільства. Основне завдання конкретно-соціологічних досліджень — це добування фактів про соціальну дій­сність, її окремі явища, сторони, інакше кажучи — соці­альних фактів.

Підготовку і проведення соціологічних досліджень можна поділити на ряд етапів.

Підготовка дослідження. Тут соціолог звертається до спеціальної літератури, що присвячена саме досліджуваному об’єктові. В процесі цієї роботи відбувається усвідомлення проблеми, формулюються цілі і завдання дослідження, роз­робляється загальна концепція.

Збирання первинної соціологічної інформації про об’єкт, що вивчається. Під первинною соціологічною інфор­мацією розуміють отримані в ході соціологічного досліджен­ня неузагальнені відомості (наприклад, відповіді опитуваних в анкетах, інтерв’ю, записи на картках, спостереження, аналіз документів).

Підготовка зібраної інформації до обробки й аналізу та сама обробка й аналіз даних, отриманих у ході дослідження згідно з програмою.

Підготовка звіту за наслідками дослідження, викладен­ня його результатів у наукових публікаціях, практичних реко­мендаціях і проектах соціальних змін.

 

< Попередня

  Наступна >