Головне меню
Головна Підручники Правова статистика ПРАВОВА СТАТИСТИКА § 3. Взаємозв`язок правової статистики із загальною теорією статистики.

§ 3. Взаємозв`язок правової статистики із загальною теорією статистики.

Правова статистика - ПРАВОВА СТАТИСТИКА
162

§ 3. Взаємозв`язок правової статистики із загальною теорією статистики.

Правова статистика тісно пов`язана із загальною теорією статистики. За­гальна теорія статистики на основі математичних методів розробляє теоре­тичні основи побудови тих чи інших показників, котрі можна використову­вати незалежно від галузі статистики. Застосовуючи методи загальної теорії статистики і показники, розроблені нею, правова статистика має змогу вив­чати правові явища та їх прояви з різних боків.

Наприклад, загальною теорією статистики розроблено механізм обчи­слення відносної величини інтенсивності. Правова статистика, використову­ючи цей показник, обчислює коефіцієнт злочинності для характеристики криміногенності регіонів та їх порівняння, а також коефіцієнт поширеності цивільних і адміністративних справ в регіоні. Загальна теорія статистики роз­робила механізм обчислення та використання відносної величини структури, а правова статистика, застосовуючи її, має змогу обчислити структуру кримі­нальних, цивільних та адміністративних справ за різними класифікаційними ознаками; визначити відсоток розкриття злочинів, який на практиці врахову­ється для характеристики якості роботи органів попереднього слідства та карного розшуку.

Загальна теорія статистики – це теоретична основа правової статистики.

 

< Попередня   Наступна >