Головне меню
Головна Підручники Правова статистика ПРАВОВА СТАТИСТИКА § 5. Галузі статистичної науки та їх взаємозв`язок з іншими науками

§ 5. Галузі статистичної науки та їх взаємозв`язок з іншими науками

Правова статистика - ПРАВОВА СТАТИСТИКА
153

§ 5. Галузі статистичної науки та їх взаємозв`язок з іншими науками

Статистика є багатогалузевою наукою і складається з окремих розділів або галузей залежно від того, яку сферу суспільного життя вона відтворює своїми показниками. Усі ці галузі тісно пов`язані між собою. В літературі стосовно галузей статистичної науки існують різні точки зору.

В підручнику С.С.Остроумова, який тривалий час вважався головним для студентів юридичних спеціальностей, виділялося 6 основних галузей: статистика народного господарства, статистика культури, демографічна ста­тистика, санітарна статистика, статистика державного управління, статистика правопорушень та аморальних явищ.

Автор підручника “Правова статистика” Савюк Л.К. вважає, що існує три рівня статичної науки. Перший рівень – це загальна теорія статистики; другий рівень – економічна та соціальна статистики; третій рівень – галузі економічної і соціальної статистики. Ця точка зору, на нашу думку, досить спірна, тому що економічна статистика охоплює зовсім інші явища, ніж пере­раховані у цьому підручнику, і вона ніяким чином не може своїми показ­никами підміняти окремі галузі статистики. Тим паче, що саме поняття рівнів у статистичній науці дуже проблематично, оскільки усі галузі статистики взаємопов’язані.

На нашу думку, найбільш раціональним є розподіл на галузі, відповідно до об`єкта пізнання. Такий підхід наведено в підручнику “Статистика”. Ав­тори цього підручника вважають, що існують чотири складові частини стати­стичної науки: 1) загальна теорія статистики; 2) економічна статистика; 3) га­лузеві статистики; 4) соціальна статистика.

Загальна теорія статистики розглядає категорії статистичної науки, спільні для будь-яких масових суспільних явищ принципи, правила, методи і засоби аналізу для їх кількісної характе

ристики. Інакше кажучи, цей розділ статистичної науки займається вивченням сутності узагальнюючих показни­ків, абсолютних, відносних, середніх величин, індексів, а також розробці і ви­значенню загальних принципів і методів статистичного дослідження. В усіх вищих учбових закладах країни (крім юридичних спеціальностей) спочатку обов`язково вивчається загальна теорія статистики, як теоретична база усієї статистичної науки, а потім особливості її застосування в окремих галузях.

Економічна статистика вивчає явища і процеси, що характеризують особливості розвитку в економіки країни, розробляє систему економічних показників і методи вивчення господарства країни або окремих її регіонів як єдиного цілого (наприклад, такі показники, як національний дохід, сукупний валовий продукт, показники відтворення населення тощо).

Галузеві статистики розроблюють зміст і методи обраховування показ­ників, які відображають особливості окремої галузі господарства (наприклад, статистика промисловості, статистика сільського господарства, статистика капітального будівництва, статистики населення, комунальна статистики, правова статистика та ін.).

Соціальна статистика вивчає соціальні умови і характер праці, рівень життя, прибутків, споживання матеріальних благ і послуг населенням.

Вивчаючи кількісну сторону масових суспільних явищ, усі галузі статис­тики тісним чином пов`язані з іншими суспільними науками, оскільки тільки вони дають якісну характеристику досліджуваним суспільним явищам.

Тісний взаємозв`язок існує між статистикою та філософією, яка за допо­могою своїх законів і категорій розкриває природу, сутність та закони роз­витку суспільства, а також стадії та форми, які вони проходять на своєму іс­торичному розвитку. Ними обов`язково необхідно керуватися при статис­тичному дослідженні, якщо ми бажаємо одержати вірогідне знання.

Статистика тісним чином пов`язана з конкретними економічними науками. Кожна з них використовує статистичні дані для підтвердження та ілюстрації своїх теоретичних положень і висновків. В свою чергу, висновки цих наук статистика використовує для більш раціонального застосування статистичних методів дослідження.

Статистичні методи істотно відрізняються від методів, які застосову­ються в окремих галузях природознавства та техніки, але ці науки завжди ви­користовують статистичні методи для дослідження своїх об`єктів. І викори­стовуючи статистичні методи вони відкривають нові закономірності у розвитку природних і соціальних явищ.

Статистика тісно пов`язана з математикою. Не можливо прогнозувати суттєвий наступний розвиток цієї науки без використання досягнень теорії ймовірності та математичної статистики. В останні роки статистика широко застосовує методи математичної статистики для дослідження своїх об`єктів з метою встановлення закономірностей розвитку різноманітних суспільних і природних явищ.

Не можливо прогнозувати і розвиток теорії інформатики без викорис­тання статистичних даних. Застосування сучасної обчислювальної техніки дає змогу істотно розширити впровадження математичного апарату і значно швидше отримати тільки якісні результати дослідження.

Як один з видів обліку, статистика пов`язана з бухгалтерським обліком і аналізом господарської діяльності. Статистика використовує ці дані для все­бічного аналізу економічних процесів у життєдіяльності суспільства.

Статистика має велике значення і для планування загальних засад сус­пільного розвитку. Планування має охоплювати усі сфери життєдіяльності суспільства. Статистика потрібна як для розробки цих планів, так і для оцін­ки їх ефективності, якості роботи, особливо для прогнозування результатів суспільного розвитку.

Усе наведене дає можливість зробити висновок, що статистика тісним чином пов`язана з усіма науками, які вивчають закономірності суспільно-економічного життя держави, окремих спільнот і окремої людини.

 

< Попередня   Наступна >