Головна Монографії та посібники Адвокатура Енциклопедичний довідник майбутнього адвоката Ч.1 7.14. Бандитизм та його відмінність від розбою, грабежу і вимагання. Захист у таких справах.

7.14. Бандитизм та його відмінність від розбою, грабежу і вимагання. Захист у таких справах.

Адвокатура - Енциклопедичний довідник майбутнього адвоката Ч.1
196

7.14. Бандитизм та його відмінність від розбою, грабежу і вимагання. Захист у таких справах.

Відповідно до ст. 257 КК України, бандитизмом є організація озброєної банди з метою нападу на підприємства, установи, організації чи на окремих осіб, а та­кож участь у такій банді або у вчинюваному нею нападі.

На відміну від грабіжу, розбою та вимагання (злочинів проти власності), об'єктом злочину є громадська безпека.

Об'єктивна сторона бандитизму включає вчинення трьох альтернативних дій: 1) організація банди; 2) участь у банді; 3) участь у нападі, вчинюваному бандою.

Отже, за умови вчинення грабежу, розбою та вимагання членами банди, таке діяння має кваліфікуватися лише за ст. 257 КК України та додаткової кваліфікації буде потребувати, коли злочини буде вчинено членами банди поза вчинюваними бандою нападами.

Грабежем (ст. 186) вважається відкрите викрадення чужого майна.

Розбоєм (ст. 187) вважається напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яка зазна­ла нападу, або з погрозою застосування такого насильства.

Вимаганням (ст. 189) вважається вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або закон­них інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці.

 

< Попередня  
f="/posibnuk/advokatyra/470-dovidnuk/8188-715----------s------------------.html">Наступна >