Головна Монографії та посібники Кримінально процесуальне право Права особи при затриманні, арешті, обшуку Недоторканність житла, охорона особистого життя громадян, таємниці листування, телефонних розмов і телеграфних повідомлень

Недоторканність житла, охорона особистого життя громадян, таємниці листування, телефонних розмов і телеграфних повідомлень

Кримінально процесуальне право - Права особи при затриманні, арешті, обшуку
261

Недоторканність житла, охорона особистого життя громадян, таємниці листування, телефонних розмов і телеграфних повідомлень

Громадянам гарантується недоторканність житла. Ніхто не має права без законної підстави увійти в житло проти волі осіб, які проживають в ньому.

Особисте життя громадян, таємниця листування, телефонних розмов і телеграфних повідомлень охороняються законом.

Це загальне правило, як завжди має не зовсім приємні винятки. Закон передбачає умови, коли недоторканність може бути порушена. Але таке по­рушення має бути законним. Власне КПКУ і визначає законні межі пору­шення недоторканності.

Обшук, виїмка, огляд приміщення у громадян, накладення арешту на кореспонденцію і виїмка її в поштово-телеграфних установах можуть прова­дитись тільки на підставах і в порядку, встановлених КПКУ.

У разі наявності загрози вчинення насильства або інших протиправних дій щодо осіб, взятих під захист, за письмовою заявою або письмовою зго­дою цих осіб може проводитися прослуховування телефонних та інших пе­реговорів, візуальне спостереження із застосуванням або без застосування звуко-, відеозапису, фото - і кінозйомки.

Прослуховування телефонних та інших переговорів, розкриття інформа­ції, яка містить банківську таємницю, здійснюється з письмового дозволу власника такої інформації або за рішенням суду. (ст.14-1 КПКУ).

 

< Попередня   Наступна >