Головна Наукові статті Кримінальне право ОКРЕМІ ПИТАННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ДАВАННЯ ТА ОДЕРЖАННЯ ХАБАРА, ЯКІ ВЧИНЕНІ ЗА УМОВ ПРОВОКАЦІЇ

ОКРЕМІ ПИТАННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ДАВАННЯ ТА ОДЕРЖАННЯ ХАБАРА, ЯКІ ВЧИНЕНІ ЗА УМОВ ПРОВОКАЦІЇ

Наукові статті - Кримінальне право
406

О.М. ГРУДЗУР,

ад’юнкт (Київський національний університет внутрішніх справ)

ОКРЕМІ ПИТАННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ДАВАННЯ ТА ОДЕРЖАННЯ ХАБАРА, ЯКІ ВЧИНЕНІ ЗА УМОВ ПРОВОКАЦІЇ

На сьогодні, беззаперечно актуальними є питання кримінальної відповідальності за злочини, пов’язані з хабарництвом. Про це, наприклад, свідчать численні публіка­ції в засобах масової інформації, наукові дискусії та законопроекти, подані на роз­гляд Верховної Ради України. Підвищену цікавість зумовлюють також Закони Укра­їни «Про засади запобігання та протидії ко­рупції», «Про внесення змін до деяких за­конодавчих актів України щодо відпові­дальності за корупційні правопорушення» і «Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень», які були прийняті 11 червня 2009 р. та ма­ють вступити в дію з 1 січня 2011 р. Заува­жимо, що їх прийняття є досить неодноз­начним та породжує ряд неузгодженостей. Однак, проблеми кримінальної відпо­відальності за злочини, пов’язані з хабар­ництвом не обмежуються цими законами.

Зокрема, доволі дискусійними є пи­тання кримінальної відповідальності за провокацію хабара, а також проблеми ква­ліфікації давання чи одержання хабара, які вчинені за умов провокації.

Так, провокація хабара, відповідаль­ність за яку, передбачена ст. 370 Кримі­нально кодексу (далі — КК) України, по­лягає у створенні обставин та умов, що зу­мовлюють пропонування чи одержання ха­бара. Іншими словами, давання чи одер­жання хабара вчиняється під впливом штучно створених обставин та умов. В свою чергу, останні впливають саме на формування умислу особи дати або одер­жати хабар.

У зв’язку з цим, виникає запитання: як кваліфікувати таке давання чи одержання хабара?

Наука кримінального права та правозасто

совна практика однозначно вказу­ють, що такі діяння підлягають криміналь­ній відповідальності на загальних засадах. Про це зазначається і в п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 «Про судову практику у справах про хабар­ництво» від 26 квітня 2002 р. [1].

Утім, у цьому випадку взагалі не при­ймається до уваги, що давання чи одер­жання хабара, за умов провокації, вчиня­ється під впливом штучно створених об­ставин.

Пояснюється це тим, що створені об­ставини і умови, які зумовлюють давання чи одержання хабара не виключають мож­ливості провокованої особи керувати сво­їми діями (відсутній фізичний чи психіч­ний примус). Відтак відсутня і обставина, яка виключає злочинність діяння (ст. 40 КК України). Характерно, при провокації хабара відчутні й інші обставини, що ви­ключають злочинність діяння, а також під­стави звільнення від кримінальної відпові­дальності.

Більше того, давання та одержання ха­бара, в будь-якому випадку, вчиняється з прямим умислом (особа усвідомлює сус­пільно небезпечний характер своїх діянь і бажає їх вчинити). Тому, беззаперечно, що провокація не виключає відповідальності за давання чи одержання хабара і така від­повідальність настає на загальних засадах. Тобто, дії особи, яка дала (одержала) хабар кваліфікуються за відповідними части­нами ст. 369 (ст. 368) КК України. Проте, це є загальним правилом, яке має власний виняток.

Таким винятком є випадки давання ха­бара у зв’язку з його вимаганням. Так, ч. 3 ст. 369 КК України передбачає спеціальну підставу звільнення хабародавця від кри­мінальної відповідальності, якщо стосовно нього мало місце вимагання хабара. Ін­шими словами, особа, яка дала хабар під впливом провокації, звільняється від кри­мінальної відповідальності, за умов, що провокація зумовила вимагання хабара або була пов’язана з ним.

Наприклад, провокатор створює обста­вини, що зумовлюють вимагання хабара іншою службовою особою, або ж провоку­ючи давання хабара, службова особа вима­гає його. У цих випадках, діяння одержу­вача хабара мають кваліфікуватися або за ч. 2 ст. 368 КК України (провокація зумов­лює вимагання хабара), або за ч. 2 ст. 368 та ч. 1 чи 2 ст. 370 КК України (провока-ція поєднана із вимаганням хабара). Тоді як хабародавець звільняється від криміналь­ної відповідальності на підставі ч. 3 ст. 369 КК України.

Досить важливо і те, що давання та одержання хабара, які вчиняються за умов провокації, не завжди є закінченими зло­чинами. Так, службова особа, яка прово­кує давання їй хабара, по-перше не одер­жує його, а по-друге, немає навіть умислу на його одержання (умислом службової особи охоплюється лише створення обста­вин, що зумовлюють давання хабара для подальшого викриття хабародавця). Отож, дії хабародавця спрямовані на передачу ма­теріальних цінностей чи на надання послуг матеріального характеру можуть розціню­ватися тільки як замах на давання хабара і кваліфікуватися за ч. 2 або 3 ст. 15 та ч. 1 або 2 ст. 369 КК України.

Разом з цим, як стверджує Б.В. Волженкін, незакінченим є й одержання ха­бара у випадках, коли провокатор намага­ється сам передати незаконну матеріальну винагороду. Вчений пояснює таку точку зору тим, що провокатор передає матері­альну винагороду не за вчинення (невчинення) службовою особою обумовлених дій, а для того, щоб зумовити одержання службовою особою хабара і викрити її в цьому. Із вказаного випливає, що у прово­катора не було умислу дати хабар, а відтак службова особа може відповідати тільки за замах на одержання хабара [2, 71—72].

Однак, у цілому підтримуючи поло­ження, що давання та одержання хабара, вчинені за умов провокації, не завжди є закінченими злочинами, ми все-таки не зовсім погоджуємось із твердженням, за яким одержання хабара не може вважатися закінченим на тій підставі, що умисел про­вокатора не був спрямований на давання хабара. На нашу думку, домінуючим тут є не умисел провокатора, а умисел одер­жувача хабара, яким саме і охоплюється одержання матеріальних цінностей за ви­конання чи не виконання обумовлених дій в інтересах хабародавця чи третьої особи. Окрім того, момент закінчення зло­чину визначається ступенем виконання об’єктивної сторони і, зовсім, не залежить від умислу провокатора.

Так, закінченим слід вважати одер­жання хабара, якщо у службової особи ви­никла можливість прямо або опосеред­ковано розпоряджатися, володіти чи ко­ристуватися предметом хабара. Тому обґрунтовано, що одержання хабара, вчи­нене за умов провокації, також може бути закінченим злочином. Адже у службової особи виникає можливість прямо або опосередковано володіти, користува­тися чи розпоряджатися предметом ха­бара, не залежно від умислу провока­тора. Такі дії слід кваліфікувати тільки за відповідною частиною ст. 368 КК України. Безумовно, що у випадках, коли службова особа затримується безпосередньо під час передачі хабара, у неї ще не з’являється такої можливості, у зв’язку з чим одер­жання хабара не є закінченим, а діяння службової особи повинні кваліфікуватися за ч. 2 або 3 ст. 15 та відповідною части­ною ст. 368 КК України.

Таким чином, провокація хабара не ви­ключає кримінальної відповідальності за давання чи одержання хабара. При цьому, давання хабара кваліфікується тільки за ч. 1 або 2 ст. 369 КК України, а одержання тільки за відповідними частинами ст. 368 КК України. Утім, якщо провокація хабара поєднується із вимаганням або зу­мовлює одержання хабара поєднане з ви­маганням, то хабародавець звільняється від кримінальної відповідальності на під­ставі ч. 3 ст. 369 КК України. Натомість, ді­яння одержувача хабара кваліфікують за ч. 2 ст. 368 КК України, а у випадку, коли він особисто вчиняє провокацію — ще й за ч. 1 або 2 ст. 370 КК України. Поряд із цим, давання та одержання хабара, вчинені при провокації, не завжди є закінченими злочи­нами, оскільки мета провокації (викриття того хто дав чи одержав хабар) досягається раніше ніж службова особа одержує хабар, тобто раніше ніж у неї виникає можливість прямо або опосередковано володіти, ко­ристуватися чи розпоряджатися предме­том хабара. В такому випадку, давання та одержання хабара повинні кваліфікуватися із посиланням на ч. 2 або 3 ст. 15 КК Укра­їни, — як замах на давання чи одержання хабара.

Список використаної літератури:

1. Про судову практику у справах про хабарництво: постанова Пленуму Верхо­вного Суду України № 5 від 26 квітня 2002 р.// Юридичний вісник. — 2002. — № 28 (368).

2. Волженкин Б. В. Квалифика­ция взяточничества : учебное пособие / Б. В. Волженкин. — Л., 1984. — 100 с.

 

< Попередня   Наступна >