Головна Наукові статті Правоохоронні органи ПРАВООХОРОННІЙ ДІЯЛЬНОСТІ – СУЧАСНЕ НАУКОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

ПРАВООХОРОННІЙ ДІЯЛЬНОСТІ – СУЧАСНЕ НАУКОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Наукові статті - Правоохоронні органи
140

ПРАВООХОРОННІЙ ДІЯЛЬНОСТІ – СУЧАСНЕ НАУКОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

27 березня 2009 р. під головуванням заступника Міністра, голови Наукової ради МВС України М.Г. Вербенського відбулося чергове засідання Наукової ради МВС України. У роботі засідання взяли участь: перший заступник Міністра внутрішніх справ України М.М. Клюєв; заступники Міністра В.М. Євдокимов та П.В. Коляда; начальник Департаменту освіти та науки МВС України В.Я. Горбачевський; заступник начальника – начальник відділу науки Департаменту освіти та науки МВС України В.М. Співак; ректор Академії управління МВС України С.М. Гусаров; ректори Київського національного, Львівського, Луганського та Одеського державних університетів внутрішніх справ Є.М. Моісеєв, В.Л. Ортинський, В.М. Комарницький та О.Ф. Долженков; проректори з наукової роботи Київського та Харківського національних, Дніпропетровського та Луганського державних університетів внутрішніх справ О.М. Джужа, А.Т. Комзюк, В.А. Мисливий та О.І. Левченков; начальники Донецького юридичного інституту Луганського державного університету внутрішніх справ ім. та Кримського юридичного інституту Одеського державного університету внутрішніх справ В.М. Бесчастний і В.В. Конопльов; начальник та помічник начальника Державного НДІ МВС України Т.О. Проценко і В.О. Лоторєв; психолог-фахівець Центру практичної психології при УМВС України у Вінницькій області С.М. Злепко; начальник Департаменту з питань діяльності правоохоронних органів Апарату Ради національної безпеки і оборони України О.Н. Ярмиш; завідувач відділу проблем кримінального права, кримінології та судоустрою Інституту держави та права ім. В.М. Корецького НАН України О.М. Костенко; директор Науково-дослідного центру правової інформатики Академії правових наук України М.Я. Швець; перший віце-президент – головний вчений секретар НАН України А.П. Шпак.

На порядок денний засідання були винесені, зокрема, такі пит

ання: внесення змін до персонального складу Наукової ради МВС України (додається); розроблення Примірного положення про підрозділ з питань інтелектуальної власності у ВНЗ МВС України; використання сучасних інноваційних технологій у підготовці фахівців для правоохоронних органів; затвердження Плану НД і ДКР МВС України на 2009 р. та результати виконання Плану НД і ДКР МВС України на 2008 р.; схвалення типових навчальних програм з дисциплін профільної підготовки фахівців для ОВС.

Засідання Наукової Ради МВС України було відкрито вступним словом М.Г. Вербенського, який, зокрема, виступив з інформацією про внесення змін до персонального складу Наукової ради МВС України (додається).

З інформацією про розроблення Примірного положення про підрозділ з питань інтелектуальної власності у ВНЗ МВС України виступив О.М. Джужа. У своєму виступі проректор з наукової роботи КНУВС відзначив, що Україна сьогодні перебуває на важливому етапі формування ринку інтелектуального продукту. Передумовою для цього є створення ефективної системи захисту інтелектуальної власності. До числа найбільш активних суб’єктів, що створюють об’єкти інтелектуальної власності, належать ВНЗ системи МВС, насамперед університети. Відповідно до Наказу МВС і МОН України № 631/2005 у ВНЗ 3-4 рівнів акредитації пропонується створити підрозділ з питань інтелектуальної власності або ввести посаду фахівця у сфері інтелектуальної власності. З урахуванням надбань Міністерства освіти і науки України, Департаменту освіти та науки МВС України, в Київському національному університеті внутрішніх справ розроблено Примірне положення про підрозділ з питань інтелектуальної власності у вищих навчальних закладах МВС України.

А.П. Шпак зауважив, що у складі Академії правових наук України у м. Києві діє НДІ інтелектуальної власності, який здійснює дослідження. Оскільки Академію правових наук визнано головним науковим центром з координації досліджень всіх інших наукових установ, незалежно від їх підпорядкування, таку саму функцію у сфері досліджень інтелектуальної власності виконує зазначений інститут. Тому в Положенні слід зазначити, що у разі виникнення питань узгоджень чи координації стосовно інтелектуальної власності, необхідно встановлювати зв’язки з Науково-дослідним інститутом інтелектуальної власності Академії правових наук України.

Таким чином, з урахуванням висловлених зауважень на засіданні було прийнято рішення доопрацювати проект Примірного положення про підрозділ з питань інтелектуальної власності у ВНЗ МВС України, а Секретаріату Наукової ради МВС України винести питання щодо схвалення Примірного положення про підрозділ з питань інтелектуальної власності у ВНЗ МВС України на наступне засідання Наукової ради.

З інформацією про використання сучасних інноваційних технологій у підготовці фахівців для правоохоронних органів виступив В.М. Комарницький, який зосередив увагу учасників засідання на основних положеннях Концепції реформування системи освіти МВС України та підвищенні якості підготовки фахівців для органів внутрішніх справ, затвердженої наказом МВС України від 28.10.2007 р. Зазначена Концепція передбачає нові форми та методи проведення занять з послідовним підвищенням їх складності в умовах емоційної напруженості при вирішенні навчальних завдань, використання різноманітних форм їх проведення; нових форм оцінювання знань курсантів і слухачів, підсумкового контролю за циклами та періодами навчання; підвищення ефективності інноваційної діяльності науково-педагогічних працівників.

Програма реформування системи освіти МВС України та підвищення якості підготовки фахівців для органів внутрішніх справ і Положення про вищі навчальні заклади системи МВС України та про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах МВС України (накази МВС України від 28.10.2007 р. № 411 та від 14.02.2008 р. №№ 62,69) також вимагають інноваційної освітньої діяльності в умовах сучасного реформування вищої освіти в Україні та її інтеграції до європейського освітнього простору в рамках Болонського процесу. Саме тому особлива увага у ВНЗ МВС України приділяється питанням впровадження інноваційних, зок-рема, інформаційних форм і методів навчання.

В основу вивчення освітніх інновацій у ВНЗ покладено такі основні ідеї: розвиток теоретичного мислення, гуманітаризація та інтеграційні процеси в галузі освіти, розвиток внутрішніх резервів і творчих здібностей слухачів, курсантів і студентів. Інноваційна освітня діяльність передбачає інновації у змісті освіти, методах викладання та формах контролю якості навчання. Зміст освіти має відображати не лише стан наукових знань у тій чи іншій галузі (у тому числі й права), але й перспективи його розвитку: розроблені наукові гіпотези, найновіші відкриття тощо. Крім того, зі змінами змісту певної галузі наукового пізнання змінюється змісткомпетенцій, що повинні бути засвоєні тими, хто навчається.

Для надання змісту освіти інноваційного характеру важливе значення має інформаційна його складова. Особливо важливими в інноваційній діяльності є проблеми, пов’язані з розробкою та використанням інформаційно-комунікативного середовища електронного навчання: формування фахової компетентності майбутнього юриста, пов’язана зі змінами парадигми в сучасній освіті, в якій основною категорією стає розвиток, організація самостійної діяльності тих, хто навчається; організація індивідуальної підтримки навчальної діяльності науково-педагогічними працівниками; організація групової роботи курсантів, студентів і слухачів (дискусії, спільна робота над проектами тощо).

У зв’язку з цим актуалізується проблема інформаційних ресурсів (бібліотечний фонд, інтернет-ресурси, доступ до методичного забезпечення навчальних дисциплін, розроблених науковцями ВНЗ). Серед основних завдань, над якими сьогодні працюють ВНЗ МВС України щодо використання сучасних інноваційних технологій, є: впровадження інформаційних і комунікативних технологій у діяльність освітнього закладу; організація ефективної взаємодії ВНЗ з інтернет-ресурсами; надання сервісу для дистанційного навчання (електронні версії навчальних курсів і семінарів, телеконференції, телемости, дистанційний супровід навчальних дисциплін і спецкурсів тощо); забезпечення спеціалізованих курсів, семінарів з використанням інформаційних технологій у системі підвищення кваліфікації; освоєння сучасних гіпертекстових технологій; навчання та супровід роботи користувачів у телекомунікаційних мережах.

Узагальнюючи надану інформацію вищими навчальними закладами про використання сучасних інноваційних технологій у підготовці фахівців для правоохоронних органів, слід зазначити, що в усіх освітніх закладах широко використовуються інтернет-ресурси, супутникове телебачення, юридична довідкова система „Ліга-Закон”. Більшість ВНЗ мають внутрішні локальні мережі, власні веб-сайти. Значну роботу проведено щодо створення та використання у навчальному процесі й організації самостійної роботи курсантів, студентів і слухачів комп’ютерних класів, комп’ютерних залів у бібліотеках, інформаційно-технічних центрах, навчальних аудиторій і кабінетів для проведення занять з використанням мультимедійних технологій як стаціонарних, так і мобільних (понад 250). Крім того, можливості використання інтернет-ресурсів й інших інформаційних середовищ, підключених до мережі Інтернет, локальних мереж освітніх закладів на кафедрах, у лабораторіях, навчально-обслуговуючих структурних підрозділах, а також у гуртожитках дають змогу забезпечувати надання якісних інформаційно-комунікативних освітніх послуг, застосування інноваційної наукової, навчальної діяльності вищих навчальних закладів системи МВС України для підготовки фахівців правоохоронних органів.

Інновації передбачають формування й вироблення у курсантів, студентів і слухачів навичок алгоритмічного мислення, роботи з літературою та самоосвіти, самостійної постановки завдань, вибору ефективних інструментів, засобів досягнення поставленої мети; роботи в колективі та колективного вирішення завдань, самооцінки результатів діяльності.

Значна увага у ВНЗ МВС України приділяється методичному забезпеченню інноваційного характеру – електронні освітні ресурси: електронні підручники та посібники, електронні копії друкованих навчально-методичних праць, електронні інтерактивні навчальні матеріали (програми, навчально-методичні посібники, методичні рекомендації тощо). Науковці ВНЗ МВС працюють над розробкою електронних підручників і навчально-методичних посібників. Ураховуючи можливості локальних мереж у більшості ВНЗ, слухачам, курсантам і студентам надається можливість користуватися цією науково-методичною продукцією. Було б доречним сформувати за принципом відкритої електронної бібліотеки базу електронних підручників і навчально-методичних посібників, розроблених науковцями вищих навчальних закладів, з метою обміну наявних напрацювань і використання їх у освітній діяльності на створеному сайті Департаменту освіти і науки МВС України.

У всіх бібліотеках ВНЗ МВС України є можливість використовувати електронні каталоги, зокрема, „Ліга-Закон”, „Ібріс”, бібліотечно-інформаційну програму „Unilib” і власні, створені за наявністю книгозабезпечення й періодичних видань. Відповідно до вимог нормативних документів МОН і МВС України щодо впровадження положень Болонської декларації у спеціалізованих вищих навчальних закладах розроблено інтерактивні комплекси навчально-методичного забезпечення всіх навчальних дисциплін і спецкурсів.

Важливою складовою інноваційної діяльності вищих навчальних закладів є методика викладання. Для досягнення результативності за основними напрямками діяльності щодо якісної професійної підготовки майбутніх правоохоронців під час проведення занять віддається пріоритет інтерактивним інноваційним й інформаційним формам і методам навчання: мультимедійним лекціям, тренінгам, діловим і рольовим іграм, брейн-рингам, дискусіям, засіданням “круглих столів”, навчально-тренувальним зборам, що сприяють більш якісному засвоєнню практичних умінь і вироблення навичок професійної діяльності майбутніх фахівців правоохоронних органів.

Наступною складовою інноваційної діяльності ВНЗ є контроль якості знань, домінуючою формою якого на сьогодні стало тестування. До його переваг відносять, у першу чергу, об’єктивність оцінювання, і в цьому аспекті розглядають як дієвий спосіб профілактики та боротьби з корупцією. Проте, абстрагуючись від останньої проблеми в системі освіти (оскільки боротьба з корупцією не належить до освітньої діяльності, а є окремою соціально значущою проблемою), слід зазначити, що тестування не може бути єдиним універсальним засобом оцінювання якості знань, хоч і є досить продуктивним в оцінюванні їх інформаційної складової.

Важливим елементом контролю якості знань курсантів, студентів і слухачів є розробка шкали оцінювання їхніх знань, умінь і навичок з урахуванням специфіки кожної навчальної дисципліни. Над цим працюють викладачі всіх ВНЗ, удосконалюючи вироблені за кредитно-модульною системою навчання методики моніторингу якості знань. Це завдання залишається й на перспективу нового навчального року: розробка модульно-рейтингової технології оцінювання знань курсантів, студентів і слухачів та діагностики мінімального рівня професійної компетенції майбутніх фахівців.

М.Я. Швець зупинився на підсумках нещодавньої семінар-наради проректорів з наукової роботи ВНЗ, на якій ним доповідалося питання "Система баз даних (бібліотек) і знань у галузі держави і права для забезпечення правотворчої, правоохоронної, судової, правоосвітньої діяльності”. Зазначена система (бібліотека) рекомендована Міністерством освіти і науки України для використання у навчальних закладах. Керівник наукової установи запропонував рекомендації, які були вироблені на вищевказаній семінар-нараді, приєднати до внесених В.М Комарницьким пропозицій.

Таким чином, з метою вдосконалення та координації діяльності ВНЗ МВС України стосовно забезпечення науково-методичного, навчально-методичного та технологічного впровадження інноваційних освітніх технологій на засіданні було вирішено: опрацювати питання щодо введення номінації “Кращий електронний підручник (навчальний посібник)” при проведенні щорічного конкурсу на краще наукове, навчальне та періодичне видання в системі МВС, а також розповсюдження передового досвіду використання інноваційних технологій у навчальному процесі ВНЗ МВС. Керівників ВНЗ зобов’язано вжити заходів щодо: вивчення, узагальнення та впровадження у навчальний процес інноваційних досягнень вітчизняних і зарубіжних ВНЗ, правоохоронних органів; створення тематичних каталогів науково-освітніх інноваційних розробок (у т. ч. бази електронних підручників і навчально-методичних посібників, розроблених науковцями ВНЗ; банку тестових завдань з навчальних дисциплін); формування та розміщення на внутрішніх електронних мережах ВНЗ навчальних відеоматеріалів та відеофільмів; організації семінарів для науково-педагогічних працівників з розробки і використання елект-ронних освітніх ресурсів та сучасних інноваційних технологій в освітній діяльності. Було та-кож рекомендовано впровадити у навчальний процес, науково-дослідну роботу та практичну діяльність створену колективами Апарату Верховної Ради України, Академії правових наук України, МВС України "Систему (бібліотеку) баз даних і знань у галузі держави і права".

З інформацією про затвердження Плану НД і ДКР МВС України на 2009 р. виступив Т.О. Проценко. Начальник ДНДІ МВС України наголосив, що План сформовано на підставі пропозицій територіальних підрозділів, а також підрозділів центрального апарату МВС, і налічує 125 тем науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт. Проект Плану вже неодноразово розглядався Науковою радою і виноситься на засідання втретє. Члени ради на попередніх засіданнях висловили ряд зауважень стосовно непропорційності наукового навантаження на окремі навчальні заклади, відсутності критерію систематизації тематичного масиву та узгодження зі структурними підрозділами центрального апарату МВС. Секретаріатом Наукової ради МВС України План НД і ДКР МВС України на 2009 р. доопрацьовано з урахуванням цих зауважень, а також з урахуванням пропозицій та зауважень керівників структурних підрозділів апарату Міністерства, які є ініціаторами проведення науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт.

План складено за принципом розподілу Секретаріатом Наукової ради МВС України лише тематики НД і ДКР, замовники якої не визначили конкретного виконавця. Такі теми досліджень збалансовано розподілені між ВНЗ з урахуванням їх спеціалізації, наявності відповідних науко-во-дослідних підрозділів (лабораторій, центрів), кадрового потенціалу, а також запланованою кожним ВНЗ загальною кількістю наукових досліджень, що виконуються на замовлення практичних підрозділів. Не розподілено, але включено до Плану тематику тих НД і ДКР, замовлення на проведення яких містять інформацію щодо конкретного виконавця робіт – ВНЗ або НДУ МВС України.

Таким чином, кожним ВНЗ та НДУ МВС України охоплено певну кількість актуальних тем, включених до Плану НД і ДКР МВС України на 2009 р., а саме: ДНДІ – 48, ХНУВС – 20, КНУВС – 14, ЛугДУВС – 7, АВВ – 8, ДДУВС, ЛьвДУВС, ОДУВС, ЗЮІ ДДУВС – по 6, АУ МВС, ДЮІ ЛДУВС – по 5, ПЮІ ЛьвДУВС – 2, ХЮІ ХНУВС, КірЮІ ХНУВС, КримЮІ ОДУВС – по одній темі. Теми НД і ДКР охоплюють комплекс життєво важливих питань діяльності ОВС на сучасному етапі, а саме: удосконалення нормативного і організаційного забезпечення функціонування системи ОВС; розробка нових форм і методів боротьби з різними видами злочинів, забезпечення громадського порядку; удосконалення підбору та підготовки кадрів для ОВС; розробка необхідних сучасних інформаційних технологій та технічних засобів.

О.Н. Ярмиш зазначив, що на минулому засіданні Наукової ради були пропозиції акцентувати деякі теми на сучасних умовах соціально-економічної кризи. На жаль, з усіх переглянутих тем, в жодній назві цього немає. Також немає тем, пов’язаних з проблемою зайнятості населення і злочинністю, проблем банківської сфери і злочинності, проблеми взаємодії ОВС з іншими правоохоронними органами та інститутами громадського суспільства, проблем латентної злочинності, тобто тих актуальних питань, які зараз є вкрай необхідними.

М.Я. Швець звернув увагу, що по лінії діяльності Академії правових наук України та координаційних установ у ній розроблено і затверджено координаційний план наукової діяльності у сфері запобігання злочинності. При його розробці враховано пропозиції від усіх “координованих” установ – це ВНЗ та НДУ МВС. План містить 15 розділів. Кілька днів тому було видано черговий інформаційний бюлетень, що містить план та аналіз виконання минулорічного плану. Починаючи з першого проекту Плану НД і ДКР на 2009 р., вносилися пропозиції щодо необхідності його систематизації. На попередніх засіданнях Наукової ради вносилася пропозиція про необхідність відображення в Плані кінцевої мети, з якою здійснюється дослідження, що й має бути зроблено і є більш доцільним для практичного застосування: аналітична довідка, рекомендації та ін.

За результатами обговорення було прийнято рішення затвердити План НД і ДКР МВС України на 2009 р., а секретаріату Наукової ради МВС України систематизувати його за напрямами досліджень та подати на затвердження керівництву МВС.

Щодо виконання Плану НД і ДКР МВС України на 2008 р. Т.О. Проценко доповів, що Секретаріатом Наукової ради МВС України (відділом моніторингу наукового забезпечення діяльності органів і підрозділів внутрішніх справ ДНДІ) проаналізовано інформацію ВНЗ та НДУ про виконання Плану НД і ДКР МВС України на 2008 р. План охоплював 137 тем НД і ДКР, які були розподілені поміж виконавцями – ВНЗ, ДНДІ, ДНДЕКЦ, ДІТ МВС України.

Як свідчать отримані матеріали, з 137 тем було закінчено 84 НД і ДКР, тобто 61 % від загальної кількості. Проте слід враховувати, що з загальної кількості тем 6 науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт мають довгостроковий характер з терміном закінчення у 2009-2010 рр., і такі факти, як відмова замовника (УМВС України в Сумській області) від проведення роботи за темою; обґрунтування виконавця (ДНДЕКЦ) про недоцільність проведення робіт з 2-х тем.

Майже всі замовлення своєчасно виконані такими ВНЗ, як ЛьвДУВС, ЗЮІ ДДУВС, ОДУВС, ПЮІ ЛьвДУВС. З ряду причин терміни виконання науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт було продовжено в тих ВНЗ та НДУ, які розробляли більшу у порівняні з іншими виконавцями кількість тем. Перенесено на 2009 р. строки закінчення 39 НД і ДКР, з них: 20 – ДНДІ МВС України, 9 – КНУВС, 3 – ДДУВС, по 2 – ХНУВС, АВВ МВС, по одній –ЛугДУВС, ДЮІ ЛугДУВС, КримЮІ ОДУВС.

Більшість результатів виконання НД і ДКР реалізовано у різноманітних формах: методичних рекомендаціях, монографіях, дисертаціях, публікаціях, матеріалах конференцій, довідниках, звітах, патенті на корисну модель, дослідних зразках технічних розробок.

З інформацією про схвалення типових навчальних програм з дисциплін профільної підготовки фахівців для ОВС виступив В.Я. Горбачевський. Керівник департаменту зазначив, що на виконання Програми реформування системи освіти МВС України, затвердженої наказом МВС від 28.10.2007 р. № 411, та відповідно до розпорядження МВС від 05.06.2008 р. № 612 визначено базові навчальні заклади МВС: Київський національний університет внутрішніх справ – з підготовки фахівців для експертно-криміналістичних підрозділів, боротьби з незаконним обігом наркотиків та оперативної служби (наказ МВС від 26.09.2008 р. № 503) – 33 (27+6); Харківський національний університет внутрішніх справ – з підготовки фахівців для підрозділів слідства та дізнання (наказ МВС від 27.06.2008 р. № 316) – 13; Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ – з підготовки фахівців для підрозділів міліції громадської безпеки (наказ МВС від 15.09.2008 р. № 439) – 7; Луганський державний університет внутрішніх справ ім. Е.О. Дідоренка – з підготовки фахівців для підрозділів карного розшуку (наказ МВС від 17.09.2008 р. № 447) – 6; Одеський державний університет внутрішніх справ – з підготовки фахівців для підрозділів транспортної міліції (наказ МВС від 29.09.2008 р. № 507) – 16; Львівський державний університет внутрішніх справ – з підготовки фахівців для підрозділів Державної служби боротьби з економічною злочинністю (наказ МВС від 29.09.2008 р. № 510) – 7.

Відповідними наказами МВС передбачено проведення семінарів-нарад у базових ВНЗ, створення авторських колективів з розробки методичних матеріалів та типових програм для підготовки фахівців за напрямами оперативно-службової діяльності.

З метою підвищення ефективності взаємодії ВНЗ з практичними органами і підрозділами внутрішніх справ та забезпечення єдності освітньої й наукової діяльності у сфері професійної підготовки працівників ОВС підготовлено План заходів із запровадження діяльності базових вищих навчальних закладів МВС з підготовки фахівців відповідної спеціалізації.

На сьогодні в усіх шести базових ВНЗ МВС відбулися семінари-наради за напрямами оперативно-службової діяльності з участю науковців та практичних працівників ОВС, підготовлено 82 типові програми навчальних дисциплін, погоджені з галузевими службами та винесені на схвалення Наукової ради МВС.

За результатами розгляду Науковою радою МВС України схвалено зазначені програми навчальних дисциплін з підготовки фахівців для підрозділів ОВС (карного розшуку, ДСБЕЗ, БНОН, слідства та дізнання, експертної служби, міліції громадської безпеки, транспортної міліції), а керівників ВНЗ МВС зобов’язано їх затвердити в установленому порядку та забезпечити, починаючи з 2009-2010 навчального року, організацію навчального процесу у ВНЗ згідно із затвердженими типовими навчальними програмами.

Підсумки чергового засідання Наукової ради МВС України підбив М.Г. Вербенський, який, зокрема, зазначив на важливості прийнятих на ньому рішень, а також тих питаннях, що будуть винесені на розгляд наступного засідання Ради, яке має відбутися у травні-червні 2009 р.

 

< Попередня   Наступна >