Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ ІІ (ст.55-131) Глава 9 (ст.79-92) Стаття 83. Державна реєстрація господарського товариства

Стаття 83. Державна реєстрація господарського товариства

Розділ II (ст. 55-131) - Глава 9 (ст.79-92)
138

Стаття 83. Державна реєстрація господарського товариства

1. Державна реєстрація господарського товариства здійснюється в порядку, перед­баченому статтею 58 цього Кодексу. 2. Особливості реєстрації господарських товариств, які здійснюють банківську і страхову діяльність, а також професійну діяльність на ринку цінних паперів, визначаю­ться цим Кодексом та відповідними законами. 3. Господарське товариство набуває статусу юридичної особи з дня його державної реєстрації. 4. Зміни, які сталися в установчих документах господарського товариства і які вно­сяться до державного реєстру, підлягають державній реєстрації за тими ж правилами, що встановлені для державної реєстрації товариства. Господарське товариство зо­бов'язане у п'ятиденний строк повідомити орган, що здійснив реєстрацію, про зміни в установчих документах товариства.

 

1. Державна реєстрація господарського товариства здійснюється в загальному порядку, основні засади якого визначаються статтею 58 цього Кодексу, а детальна регламентація дається у Законі України від 15 травня 2003 р. «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» [115] (набуває чинності з 1 липня 2004 р.) або в спеціальному порядку, що зумовлено специфікою правового становища господарських товариств, основ­ним або виключним предметом діяльності яких є: 1) види підприємництва, пов'язані із залу­ченням коштів (майна) численних осіб (вкладників, інвесторів, страхувальників); 2) некомерційна господарська діяльність на ринку цінних паперів (фондові біржі) чи 3) виконання окремих повноважень щодо регулювання ринку цінних паперів (Національний депозитарій).

2. Спеціальні порядки державної реєстрації передбачені щодо господарських товариств, які здійснють такі види діяльності: банківську (ст. 22 Закону України «Про банки і банків­ську діяльність» [61]), страхування (п. 1 ст. 36 Закон

у «Про страхування» [459]), спільне ін­вестування (ч. 2 ст. 11,ч. 2 ст. 13 Закону України «Про інститути спільного інвестування (па­йові та корпоративні інвестиційні фонди)» [297]) та біржову діяльність на ринку цінних паперів (ч. З ст. 33 Закону «Про цінні папери і фондову біржу» [494]). Корпоративні інвести­ційні фонди та страхові компанії реєструються і в загальному, і в спеціальному порядку.

3. Факт державної реєстрації господарського товариства в загальному або спеціальному (як виключному) порядку свідчить про набуття ним статусу юридичної особи з дня внесення визначених законом відомостей до відповідного державного реєстру. У разі якщо закон пе­редбачає дві реєстрації (у загальному і спеціальному порядку), то друга є підставою для здійснення того виду діяльності, до реєстру суб'єктів якого внесено товариство.

Порушення встановлених цією статтею ГК та законом вимог щодо змісту установчих до­кументів господарського товариства може спричинити небажані наслідки для засновників у формі відмови в державній реєстрації товариства (ч. 11 ст. 58 ГК, ч. 1 ст. 27 Закону «Про дер­жавну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців»). Порушення спеціаль­них вимог може спричинити такі самі наслідки (відмова в реєстрації), якщо спеціальний по­рядок державної реєстрації є основним (ст. 18 Закону «Про банки і банківську діяльність»), або санкцій у формі зупинення відповідних видів діяльності та застосування інших передба­чених законом санкцій, якщо спеціальний порядок державної реєстрації є додатковим (п. 5, 7, 14-16 ст. 8 Закону «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» [100]).

4. Принцип публічності відомостей державної реєстрації, закріплений у частинах 9 і 10 статті 58 цього Кодексу, вимагає вчасного (у п'ятиденний строк) повідомлення органу, що здійснив реєстрацію господарського товариства, про зміни в його діяльності і відповідно — у змісті його установчих документів з метою внесення необхідних змін до державного реєстру за правилами, що встановлені для державної реєстрації суб'єктів господарювання зі статусом юридичної особи товариства (ст. 29 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підпри­ємців»). У разі порушення товариством зазначеного обов'язку воно може зазнати негативних на­слідків, зокрема, такі зміни (якщо вони мають бути внесені до Єдиного державного реєстру) не можуть бути використані в спорі з третьою особою (ч. З ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців»).

Примітка. У Цивільному кодексі України передбачається обов'язковість державної ре­єстрації юридичних осіб (ч. 1 ст. 89), однією з організаційно-правових форм яких є товари­ства (ч. 1,2 ст. 83), в тому числі їх різновид - господарські товариства (ст. 84). Стаття 89 ЦК закріплює також публічність державної реєстрації, підстави для відмови в державній реє­страції (у тому числі - невідповідність установчих документів юридичної особи закону), під­стави для набуття чинності змінами до установчих документів для третіх осіб - їх державна реєстрація, а у встановлених законом випадках — повідомлення органу, що здійснює дер­жавну реєстрацію, про такі зміни.

 

< Попередня   Наступна >