Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ ІІ (ст.55-131) Глава 9 (ст.79-92) Стаття 82. Установчі документи господарського товариства

Стаття 82. Установчі документи господарського товариства

Розділ II (ст. 55-131) - Глава 9 (ст.79-92)
138

Стаття 82. Установчі документи господарського товариства

1. Установчим документом повного товариства і командитного товариства є заснов­ницький договір. Установчим документом акціонерного товариства, товариства з обме­женою відповідальністю і товариства з додатковою відповідальністю є статут. 2. Установчі документи господарського товариства повинні містити відомості про вид товариства, предмет і цілі його діяльності, склад засновників та учасників, склад і компетенцію органів товариства та порядок прийняття ними рішень, включаючи пере­лік питань, з яких необхідна одностайність або кваліфікована більшість голосів, інші відомості, передбачені статтею 57 цього Кодексу. 3. Статут акціонерного товариства, крім зазначених у частині другій цієї статті відо­мостей, повинен містити також відомості про види акцій, що випускаються, їх номі­нальну вартість, співвідношення акцій різних видів, кількість акцій, що купуються за­сновниками, наслідки невиконання зобов'язань по викупу акцій. 4. Статут товариства з обмеженою відповідальністю, крім відомостей, зазначених у частині другій цієї статті, повинен містити відомості про розмір часток кожного з учас­ників, розмір, склад та порядок внесення ними вкладів. Статутом може бути встановлено порядок визначення розміру часток учасників за­лежно від зміни вартості майна, внесеного як вклад, та додаткових внесків учасників. 5. Засновницький договір повного товариства і командитного товариства, крім відо­мостей, зазначених у частині другій цієї статті, повинні визначати розмір частки кожно­го з учасників, форму їх участі у справах товариства, розмір, склад і порядок внесення ними вкладів. Стосовно вкладників командитного товариства в засновницькому дого­ворі вказуються тільки сукупний розмір їх часток у майні товариства та розмір, склад і порядок внесення ними вкладів. 6. Найменування господарського товариства повинно містити зазначення виду това­риства, для повних товариств і командитних това

риств - прізвища (найменування) учасників товариства, які несуть додаткову відповідальність за зобов'язаннями това­риства усім своїм майном, а також інші необхідні відомості. Найменування господар­ського товариства не може вказувати на належність товариства до органів державної влади чи органів місцевого самоврядування. 7. До установчих документів можуть бути включені також відомості щодо інших умов діяльності господарського товариства, які не суперечать закону. Якщо в установчих документах не вказано строк діяльності господарського товариства, воно вважається створеним на невизначений строк. 8. Установчі документи господарського товариства у передбачених законом випад­ках погоджуються з Антимонопольним комітетом України. 9. Порушення встановлених цією статтею вимог щодо змісту установчих документів господарського товариства є підставою для відмови у його державній реєстрації.

 

1. Одна з істотних відмінностей господарських товариств за ознакою домінування в них особистих (персональні товариства - ПТ і КТ) чи майнових елементів (об'єднання капіта­лів - АТ, ТОВ, ТДВ) полягає в характері їх установчих документів. Об'єднання персональ­них зусиль (підприємницької діяльності) у повному товаристві та командитному товаристві зумовлює оформлення відносин між ними засновниками товариства у формі спеціального договору, що в ГК називається засновницьким (у Законі «Про господарські товариства» [90] цей договір іменується «установчим» - ст. 4). Однак спрямованість цього договору багато­планова - не лише спільна діяльність засновників щодо започаткування нової господарської організації, а й забезпечення функціонування створеного товариства (у тому числі визначен­ня порядку управління справами та використання прибутку товариства; визначення ступеня закритості товариства і відповідно - можливості чи заборони відступлення частки третім особам).

Установчим документом господарськимх товариств, що належать до об'єднань капіталів (АТ, ТОВ, ТДВ), визнається тільки статут, а договір між засновниками є лише правовим документом, що регулює відносини між цими особами.

2. Установчі документи господарського товариства повинні відповідати певним вимогам, які можна поділити на загальні (стосуються всіх видів господарських товариств) і спеціальні (відбивають специфіку певного виду господарського товариства).

Загальні вимоги передбачають включення до установчих документів відомостей про вид товариства; предмет і цілі його діяльності; склад засновників і учасників; склад і компетен­цію органів товариства та порядок прийняття ними рішень, включаючи перелік питань, з яких необхідна одностайність або кваліфікована більшість голосів; інші відомості, передба­чені статтею 57 ГК, щодо установчих документів суб'єктів господарювання.

Спеціальні вимоги (щодо окремих видів господарських товариств) встановлюються час­тинами 3-5 цієї статті ГК. Подібним чином визначаються вимоги до установчих документів у Цивільному кодексі: загальні вимоги до змісту установчих документів юридичної особи -стаття 88, спеціальні вимоги до засновницького договору повного товариства - стаття 120 і командитного товариства - стаття 133, а також до статуту товариства з обмеженою відпо­відальністю—стаття 143, товариства з додатковою відповідальністю — стаття 151, акціонер­ного товариства - стаття 154.

3. Специфіка вимог до змісту статуту акціонерного товариства полягає в тому, що, крім загальних (зазначених у ч. 2 цієї статті) відомостей, він повинен містити також відомості, що відбивають специфіку його правового становища, а саме: про види та номінальну вартість акцій, що випускаються; співвідношення акцій різних видів; кількість акцій, що купуються засновниками; наслідки невиконання зобов'язань по викупу акцій.

4. Спеціальні вимоги до змісту статуту товариства з обмеженою відповідальністю сто­суються обов'язкових (про розмір часток кожного з учасників; розмір, склад і порядок вне­сення ними вкладів) та факультативних відомостей (про порядок визначення розміру час­ток учасників залежно від зміни вартості майна, внесеного як вклад; про додаткові внески учасників).

Склад спеціальних вимог, що ставляться до статуту товариства з додатковою відповідаль­ністю, більш широкий: крім загальних (щодо всіх видів товариств) та спеціальних (щодо то­вариств з обмеженою відповідальністю) у статуті мають зазначатися відомості про розмір кратності додаткової відповідальності учасників товариства за зобов'язаннями останнього.

5. Спеціальні вимоги до засновницького договору повного товариства і командитного то­вариства стосуються відомостей: про розмір частки кожного з учасників; форму їх участі у справах товариства; розмір, склад і порядок внесення ними вкладів. Додаткові вимоги вста­новлюються до змісту засновницького договору командитного товариства, в якому повинні зазначатися: сукупний розмір їх часток у майні товариства; розмір, склад і порядок внесення ними вкладів.

6. Загальні вимоги до найменування господарського товариства передбачають необхід­ність зазначення в ньому виду товариства, а спеціальні - щодо персональних товариств (повних і командитних) - ще й прізвища (найменування) учасників товариства, які несуть додаткову відповідальність за зобов'язаннями товариства усім своїм майном. У найменуван­ні можуть бути зазначені інші необхідні відомості, крім тих, що вказують на належність то­вариства до органів державної влади чи органів місцевого самоврядування.

7. Перелік відомостей установчих документів господарських товариств, визначених цією статтею та статтею 57 цього Кодексу не є вичерпним, оскільки до них можуть бути включені також відомості щодо інших умов діяльності господарського товариства, які не суперечать закону. Крім того, установчі документи товариств із спеціалізацією на певних видах діяльно­сті (банківській, біржовій, страхуванні, спільному інвестуванні) повинні містити відомості, визначені як обов'язкові відповідними законами («Про цінні папери і фондову біржу» [494] - ст. 34, «Про банки і банківську діяльність» [61] - ст. 23, «Про страхування» [459] -ст. ЗО, «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)» [297] - ст. 9).

За загальним правилом господарське товариство вважається створеним на невизначений строк, крім випадків зазначення в установчих документах строку його діяльності (це може бути календарний строк або період, обумовлений різними обставинами: закінченням строку дії концесійного чи орендного договору; досягненням визначеного установчими документа­ми товариства результату - наприклад, передача замовнику завершеної будівництвом і гото­вої до експлуатації унікальної споруди, для створення якої і започатковувалося товариство у певному складі учасників, фахівців і з певною майновою базою).

8. У передбачених законом випадках, що визначаються низкою нормативно-правових ак­тів, установчі документи господарського товариства погоджуються з антимонопольними ор­ганами. Це стосується випадків контрольованої (тобто такої, що потребує погодження із за­значеними органами) економічної концентрації та узгоджених дій суб'єктів господарюван­ня, що визначаються Законом України «Про захист економічної конкуренції» [282], створен­ня холдингових компаній у процесі корпоратизації та приватизації відповідно до одноймен­ного Указу Президента від 11 травня 1994 р. [491] та в деяких інших випадках.

9. Порушення встановлених цією статтею вимог (загальних і спеціальних) щодо змісту установчих документів господарського товариства може спричинити небажані наслідки для засновників у формі відмови в державній реєстрації товариства (ч. 11 ст. 58 ГК, ч. 1 ст. 27 За­кону від 15 травня 2003 р. «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - під­приємців» [115]). У разі якщо недоліки можна усунути, дотримавшись усіх встановлених вимог до установчих документів, засновники повинні це зробити, аби успішно завершити створення товариства та забезпечити набуття ним статусу суб'єкта господарювання - юри­дичної особи.

Примітка. У Цивільному кодексі, так само як й у відповідних положеннях ГК, закріп­люються нові положення щодо складу та назви установчих документів господарських това­риств, зокрема щодо наявності одного установчого документа, яким для персональних това­риств (повного та командитного) є засновницький договір, а для об'єднань капіталів (акціо­нерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю та товариства з додатковою відповідальністю) - статут (ст. 120, 134, ч. 1 ст. 143, ч. 4 ст. 151, ст. 154 Цивільного кодексу України).

 

< Попередня   Наступна >